Altın fiyatlarının pimi çekildi! O tarihte bomba gibi patlayıp 3000'e fırlayacak

Finans dünyası, geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun aktiviteyle sarsılıyor. Ons altın, hızlı bir yükseliş eğilimi göstererek taze rekorlara doğru ilerlerken, iç piyasada gram altın fiyatı da tarihi zirvesini gördü. 2024'e sayılı günler kala, altın fiyatlarına dair çeşitli tahminler ve değerlendirmeler ardı ardına yapılmaktadır. Uzmanlar, "altına dayalı karşı düzen hareketi"nin etkisiyle fiyatların yeni rekorlara ulaşabileceğini ifade ettiler. Ayrıca, 24 ayar gram altının 3 bin TL'yi görebileceği yönünde dikka

Altın fiyatlarının pimi çekildi! O tarihte bomba gibi patlayıp 3000'e fırlayacak

Yılın başlangıcında altın piyasalarında meydana gelen son olaylar, özellikle ons altının aniden artması ve iç piyasada gram altın fiyatının taze bir zirveye çıkmasıyla, finans sektöründe büyük bir dalgalanmaya yol açtı. 2024'e doğru hızla yaklaşırken, altın fiyatlarıyla ilgili bir dizi öngörü ve değerlendirme ortaya çıktı. Uzmanlar, altına dayalı bir düzen hareketinin, altın fiyatlarının yeni rekorlar kırabileceği bir dönemi işaret ettiğini ifade ediyorlar. Bu bağlamda, 24 ayar gram altının 3 bin TL'yi geçebileceği konusunda dikkat çeken analizler yapılıyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirme beklentileri, ons altının 2082 doların üzerine çıkmasını tetikledi. Ülke içinde ise dolar/TL kuru ile ons altın fiyatındaki yükseliş, gram altın fiyatını tarihî zirveye taşıdı; 24 ayar gram altın, 3 bin TL'yi aşabileceği öngörüsüyle ön plana çıktı.

ons altın

Gram altın fiyatlarının, yüksek faiz ortamına karşı direniş göstererek emtia, tahvil ve birçok hisse senedi piyasasından daha güçlü bir performans sergilediği gözlemleniyor. Ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimler, altın fiyatlarının 2024 yılında yükselebileceği sinyalini veriyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "BRICS ülkelerinin oluşturacağı para biriminin altın destekli olması, altına olan talebi artırabilir" şeklinde konuşuyor. Benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi durumunda, altın fiyatının yeni zirvelere ulaşabileceği vurgulanıyor.

Altına dair yaşanan gelişmeler, yatırımcıların zihinlerinde en büyük soruları oluşturuyor. Altına dayalı bir düzen hareketi, Fed veya ECB'nin faiz indirme kararları beklentileri ve bölgesel jeopolitik riskler, altın fiyatlarının gelecekteki seyrini belirlemede etkili olabilir.

altın

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e göre, 24 ayar gram altın 3 bin Türk Lirası'na ulaşabilir. Altın fiyatlarındaki bu muhtemel yükseliş, BRICS ülkelerinin para birimi düzenlemesi ve Fed veya ECB'nin faiz indirim kararları gibi faktörlere bağlı olarak şekillenebilir.

İnfo Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Yusuf Doğan ise gram altın için referans seviyesini 1.950 TL olarak belirtiyor. Ons altında yaşanan gerilemelere rağmen gram altında yaklaşık bir aylık süreçte konsolidasyon süreci yaşandığını belirten Doğan, önemli direnç seviyelerini belirleyerek 2023 yılı beklentilerini paylaşıyor. Bu bağlamda, gram altın tarafındaki korelasyonun Kasım 2023 ortasından itibaren arttığı ve ons altındaki yükselişin gram altın tarafını da etkileyebileceği iddia ediliyor.

Ayrıca, Türkiye'de faizlerin bir süre yüksek seyretmesi ve ekonomide beklenen durgunluğun, gram altına olan talebi canlı tutabileceği belirtiliyor. Yusuf Doğan'a göre, 1910-1930 bölgesi gram altında psikolojik direnç seviyesi olarak dikkat çekiyor ve ons altındaki 2100 seviyesinin gram altındaki karşılığının aşılması durumunda 1950 TL seviyesi referans seviye olarak ön plana çıkabilir. Bu nedenle, 2023 yılı içinde genel olarak gram altın fiyatlarının yükseliş eğiliminde olabileceği öne sürülüyor.