Altın dolar biriktirenlere son çağrı! O tarihten sonra altında dananın kuyruğu kopacak

Seçim öncesinde kritik bir haftaya girerken piyasadaki dalgalanmalar dikkat çekiyor. Bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararıyla birlikte Merkez Bankası'nın (TCMB) da faiz kararını açıklanması bekleniyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, dolar yatırımcıları ile ilgili, "Cebinde dolar bulunduranlara gerçekten üzülüyorum." şeklinde ifadeler kullandı.

Altın dolar biriktirenlere son çağrı! O tarihten sonra altında dananın kuyruğu kopacak

Kapalıçarşı'da yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri güncel altın fiyatları ve döviz kurlarını yakından izliyor. Seçim öncesi piyasada yaşanan bu hareketlilik ekonomi ve finans dünyası tarafından büyük ilgiyle takip ediliyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte yeni haftada altın fiyatları bir miktar düşecek. Altın onsları 2.200 seviyesine ulaştıktan sonra güçlü yükselişine ara veriyor. Bu sabah saatlerinde 2 bin 160 dolara yükselmesine rağmen altın 2 bin 150 dolara geri döndü. Ülkede gram altının fiyatı ekranda 2403 lira satış fiyatı, 2198 lira alış fiyatı veriyor. Aralarındaki mesafe 200 lirayı aştı. Değerli altın 4 bin 258 lira, Cumhuriyet altını ise 17 bin 898 lira değerindeydi.

Döviz tarafına bakıldığında dolar/TL kuru 32,29 TL, euro/TL ise 35,21 TL oldu. Peki altına nedne talep artıyor? Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, son açıklamasında yatırımcılar için çok önemli bir değerlendirme yaptı. Piyasa uzmanlarının değerlendirmelerinde öne çıkanlar şöyle:

Altın dolar biriktirenlere son çağrı

“Enflasyonist bir ortam yaşıyoruz. İnsanlar paralarını enflasyona karşı korumak adına farklı yatırım araçlarına yöneliyor. Türkiye'de en karlı yatırım aracı altındır. İnsanlar ellerindeki parayı altın olarak yatırdılar. Sorun sadece insanların altın alması değildir. Sorun şu ki Türkiye'de geçen yıl altın ithalatı yasaklandı. Asıl sorun içerideki altının azalmasıdır. Sorunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Türkiye'de altın talebi her geçen yıl artıyor. Altın her yıl bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak geçen yıl altın ithalatının yasaklanması nedeniyle altın madenleri artık faaliyet göstermiyor. Hatta son dönemlerde altın kaçakçılığıyla ilgili haberler de geliyor. İç talebi karşılayabilmek için ithalatı normalleştirmemiz gerekiyor. O halde dönemsel olarak altın talebi ve uluslararası piyasalar dolar/TL'yi yukarı çekerek gram gram altın rekorları yaratacak. Dünya çapında altın fiyatlarındaki artış ve yurt içindeki yüksek USD/TL kuru, gram altın için yeni rekorlar yaratıyor. Bu da talebi artırıyor.

Darphane'den çift vardiya çalışması: Üretim kapsamında yetersiz!

Darphane Genel Müdürlüğü, altın sikkeler yani altın sikkeler, madeni para, Cumhuriyet altını, yarı altın ve dekoratif altın gibi grupları kuran kurumdur. Sadece darp ederler. Rafineriler Petrol dökmez ve dökmez. yasaktır. Dolayısıyla Darphane üretim zamanında beceriksizdi. Bu Türkiye'de ilk kez yaşanan bir durum değil. Daha önceki yıllarda Darphane'nin sürekli fazla mesai yaptığı bildirilmişti. Asıl soru şu: 'Darphane neden basmak zorunda?' Türkiye'de çok sayıda petrol rafinerisi bulunmaktadır. Rafineriler Sarrafiye grubundan altın üretebilmektedir. Yeni düzenleme sayesinde rafinerilerin de döviz bürolarına yönelik ürünler basabilmesi, Darphane'nin bu yükü hafifletiyor. Darphane şu anda zor bir dönemden geçiyor."

“Altın bulmak zor olacak”

Altın dolar biriktirenlere son çağrı

"Petrol rafinerileri bunu basıp piyasada yeterince dağıtılabiliyor" diye konuşan İslam Memiş, şöyle devam etti:

"Toplu altın alan kimse piyasaya iş koyacaktır. Bugün altın bölgesinde sadece 70-75 TL civarında iş var. Cumhuriyet Altınında ise 1.100 TL civarında iş var. Toptancılar bu işi getiriyor, Darphane'nin neden yaptığını biliyorlar. Teklif etmiyorlar, bunu fırsata çeviriyorlar. İnsanlar ayrıca iş için dörtte bir oranında daha az emek ödüyorlar. İhtiyaç nedir? Kim kazanırsa kazanan yok. Bu düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ya bu olmazsa? Altın bulmak o kadar zorlaşacak ki hayale dönüşecek. Fiyat değil miktar dikkate alınacaktır. Fiziksel altını bulan kişi iyi şansa sahip olacak. İşler bu noktaya doğru gidiyor. Üretim yasakları ve tedarik sorunları yavaş yavaş altının piyasadan çekilmesine sebep oluyor.

“Türkiye’de sergilendiğini gördüğümüz külçe altın yoktu”

Bir kuyumcu 75 liralık altını 10 liraya, 85 liraya daha satacak. Cumhuriyet altınının işlenmesi ve satın alınması için 1.100 lira ödeyecek ve bundan 300 ila 400 lira almak zorunda kalacak. Kazanan yok. Ayrıca petrol rafinerileri 24 ayar altın üretememektedir. İhtiyaçtan dolayı, çünkü içeride altın yok.

"Toplum kesinlikle altın istiyor" kısmına odaklanmayın. Ekranda gördüğünüz külçe altınlar Türkiye'de bulunmuyor. Buradaki ihtiyacın karşılanması gerekiyor. İşin içine kaçakçılık girince ne olur? Ülke ekonomisi ve sanayisi sıkıntı yaşıyor. Altının fiyatı düşüyor, kalpazanların günü başlıyor. Sahteciler internet üzerinden satılan altına bakarken istedikleri fiyatı belirliyor.

İnsanlar da onu seviyor ve internetten sipariş veriyor. Yani aldığı şey düşük karatlı, sahteydi ve parayı bozdurmak için kuyumcuya gittiğinde dolandırıldığını anladı. Çok geç olduğunda birçok şikayet ortaya çıktı. Ne vatandaşlar, ne tüccarlar, ne de Devlet faydalanıyor. Bunlar sorun değil, aslında çözülebilir durumlardır.

Altın dolar biriktirenlere son çağrı

Piyasalar 20 Mart'a odaklanıyor. Fed, faiz kararını Çarşamba akşamı açıklayacak. Muhtemelen geçecek ve faiz oranları etkilenmeyecek. Ancak piyasa, Haziran ayının ardından Fed'in faiz indirimi olasılığı fiyatlanmaya başlayacak. Bu, varlıkların dolar karşısında yeniden değerlenmesini destekleyecektir. Özellikle altın ve gümüş fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketleri destekleyecektir.

Altın fiyatları uluslararası ve yurt içi piyasalarda yükselişini sürdürecek. Altın uzun vadeli kayıplara neden olmaz. Altın, son 20 yılda zarar etmeyen tek yatırım aracıdır. Bir onsun bir ayağı bir doların bir ayağına eşittir. İlk bakışta sarı renk hala rakipsizdir. Ama örf ve adetlerimize, örf ve adetlerimize baktığımızda, insanlar dolara karşı çok önyargılı ve biz insanlara "dolar yatırım aracı değil, almayın, en az karlı olanıdır" diye yalvarıyoruz. Ama ne yazık ki Türkiye'de finansal bilgi çok düşük. Bugün parasını hesabında, cebinde tutan insanlara gerçekten üzülüyorum. Matematik yapamıyorlar. Altın daha fazla kar getirir."