Altın biriktirenlere büyük şok! Eğer böyleyse kuyumcular bozmadan geri veriyor

Milyonlarca vatandaşın en güvenli yatırım limanı olan altında büyük şok yaşandı. Kuyumcular ve uzmanlar bu konuda vatandaşı uyarıyor. İşte detaylar…

Altın biriktirenlere büyük şok! Eğer böyleyse kuyumcular bozmadan geri veriyor

Yatırım yapmak için altın alanlar bu konuya çok dikkat etsinler. Son zamanlarda oldukça revaçta olan kesme altındaki dolandırıcılık tehlikesi gün geçtikçe artıyor. Detaylar haberimizde…

su

YASTIK ALTINDA KIYIDA KÖŞEDE ALTINI OLANLAR DİKKAT! ARTIK KUYUMCULAR O ALTINLARI GERİ ALMIYOR

Kuyumcular "kesme altın" konusunda eleştirelerde ve uyarılarda bulundu. Bu tür altının barkodu veya seri numarasının olmaması, birçok dolandırıcılık vakasına yol açtı ve kuyumcuların bu altınları almadığı ortaya çıktı.

İHA Haber'in haberine göre altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Uzun, kısa ve orta vadede yatırım yapmak isteyen birçok kişi getirileri hafife alıyor.

Son dönemde, ambalajlı ürünlere göre daha ucuz olması nedeniyle kuyumcuların "kesilmiş altın" adını verdiği ambalajlı altın yerine yarı mamül ürünlere talepte artış yaşanıyor. Altın uzmanları, kesilen bu altın paralarda barkod veya damga bulunmadığını hatırlatarak, bu altının karat ağırlığını yalnızca uzmanların belirleyebileceğine dikkat çekti.

"PAKET ALTIN DAHA GÜVENLİ"

Antalya'da uzun yıllardır kuyumculuk sektöründe olan Halil Güvençoğu "İsrail-Filistin savaşı altının fiyatını artırdı. Şu anda halkımızın altına olan talebi artıyor. Halkımız genelde 24 ayar sade altın alıyor. Kesme altın diye adlandırılan altına talep yoğun. Ancak bu öyle değil. önerilir. Patent veya seri numarası yoktur. Satış tarafında da sorunlar var. Bu sorunlardan kaçınmak için paketlenmiş altın satın almanızı öneririz. "Bu tür altın daha güvenilirdir" dedi.

"UCUZ ALTIN OLMAZ"

Geçtiğimiz on yılda yapılan araştırmalar, altının en çok yatırım yapılan ve en karlı malzeme olduğunu, dolayısıyla insanların daha fazlasını istediğini gösterdi. 25 yıllık tecrübeye sahip kuyumcu Çağrı Yılmaz, ``Bazı vatandaşlar altın alabilmek için evlerini, arabalarını sattı. Böyle zamanlarda insanların bilinçli olarak altın satın alması gerekiyor. Halkımız ucuz altın diye bir şeyin olduğuna inanıyor ama böyle bir şey yok. Kimse ucuz altın vermez, yalnızca düşük karatlı altın verir" dedi.

"KUYUMCU BİLE ZOR ANLAR"

"Kesme altına çok talep var" diyen Yılmaz "Bu altın türü ayar düşüklüğüne çok müsait. Plaka halinde çekilip üzerinde damga olmayınca kandırmaya müsait oluyor. 24 ayar altın normalde 995 milyem olmalı, bunu 970 milyem yapan bir atölye kesme altını 24 ayar diye satabilir. Bunun kaç milyem olduğunu anlamak çok zor. Bunu kuyumcu bile zor anlar” dedi.

"ASİTLE KONTROL EDİYORUZ"

Yılmaz, bu konuda çok şikâyet geldiğini vurgulayarak, “Vatandaşlarımız kandırıldığını da biliyor. Gelen altınları atölyemizde 5 dakikada ateşe vererek veya asit yardımıyla kontrol ediyoruz. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şimdi almıyor. Satıcı da ne sattığının farkında değil. Paketli altında seri numarası, üretici firması, hepsi belli. Paketli altın daha güvenli” diye konuştu.