Altın alırken artık bu zorunlu olacak! Yastık altı altınlar takipte

Altın ithalatında getirilen kısıtlamalar, kuyumcuların endişesini artırıyor. Küçük yatırımcılar, enflasyon ve döviz dalgalanmaları karşısında fiziki altına yöneliyor.

Altın alırken artık bu zorunlu olacak! Yastık altı altınlar takipte

Altın ithalatına getirilen kısıtlamalar, kuyumcuların rahatsızlığına neden oldu. Kuyumcular, kısıtlamaların kaldırılması talebinde bulunsa da Bakan Şimşek, bu istekleri reddettiğini belirtti. Bu durum, yastık altı altın yatırımcılarını daha da endişelendirdi.

Küçük yatırımcı altına koşuyor

Enflasyonun yükselmesi ve dövizdeki dalgalanmalar, küçük yatırımcıların fiziki altına yönelmesine neden oluyor. Ayrıca, Çin'in altın talebinin artması, altın fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunuyor. Temmuz 2023'te getirilen altın ithalatı kotası da altının bulunabilirliğini zorlaştırarak fiyatların yükselmesine sebep olmuştu. Bu durum, Türkiye'de de benzer kısıtlamaların uygulanabileceği endişelerini artırıyor.

Altın alırken artık bu zorunlu olacak! Yastık altı altınlar takipte

Fiziki altının değeri artacak

Hatice Kolçak, gelecekte fiziki altının değerinin daha da artabileceğini öngörerek, insanlara altınlarını korumaları çağrısında bulundu. Ekran fiyatları ile fiziki altın arasında büyük farklar olduğunu belirtti ve Türkiye'de fiziki altın alımında kimlik bilgilerinin kaydedilmesinin başlayabileceğine dikkat çekti.

Kolçak ayrıca, altın kotalarının uygulanmasının altın sahipliğini izlenebilir hale getirebileceğini belirtti. Devletin yastık altında bulunan altınları takip edebileceğini söyleyerek, bu tür bir uygulamanın Türkiye'de de gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, kuyumcuların altın satışı yaptıkları kişilerin kimlik bilgilerini devlete bildirme zorunluluğunun da gündeme gelebileceğini ekledi.