5 yıldan fazla aynı evde oturanlar dikkat! Onlar bu yüzdeden faydalanamayacak

Kiracılar kira sınırlaması ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Peki 5 seneden fazla aynı evde oturan kiracılar için düzenlemeler neler? Tüm detaylar haberimizde.

5 yıldan fazla aynı evde oturanlar dikkat! Onlar bu yüzdeden faydalanamayacak

Bu sene bitmesi beklenen kira sınırlamasının bir sene daha uzatılmasına karar verildi. Ancak 5 seneden fazla süreyle aynı evde oturan kiracılara kötü haber geldi! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

5 SENEDİR AYNI EVDE OTURANLARA YENİ HABER

1 Temmuz tarihi itibariyle yüzde 25 olarak uygulanan kira sınırlamasının bitmesi bekleniyordu. Ancak yeni karara göre sınırlama bir sene daha uzatıldı ve 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira zamları yüzde 25 oranla sınırlandırılacak. Düzenlemeye eşyalı, eşyasız kiralık evler dahil olacak. Doğalgaz, elektrik, su gibi faturalar da arttığı için ev sahiplerinin yüzde 25 üstünde zam yapması bekleniyor. Kiracı ve ev sahibinin arasında anlaşmaya varması önem taşıyor. Bazı ev sahipleri kira yatırılmadığı ile ilgili şikayette bulunmak için banka hesaplarını kapatmaya başlamıştı. Ancak sözleşmede yer alan banka hesabı kapatılırsa kiracıya bunun bildirilmesi gerekiyor. Eğer ev sahibi ısrarlı şekilde banka hesabını vermezse kiracı posta yoluyla kirasını ödeyebiliyor ya da mahkemeye başvurup ödeme bilgisi almak isteyebilir. Böyle bir durumda elden ve belgesi ödeme yapılmaması gerekiyor. Ev sahibi Borçlar Kanunu 347. madde kapsamında kira başlangıcından 10 sene geçtikten sonra kira sözleşmesini feshedebilir. Ev sahibi kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarmak için 10 senenin geçmesini beklemek zorunda. Ama yine de beş sene geçtikten sonra mahkemeye giderek yeni kira bedelinin keşif yoluyla tespit edilmesi de istenebilir. 

Kira Bedelleriyle İlgili Yeni Kararlar

Bu konuda hakimler emsal bedellere göre tespit yapacaktır. Kiralık evlerde aylık kira tutarının artışı senede bir kere yapılabilir. Yasalara göre yüzde 25 oranının üstünde zam yapılamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili şikayetleri değerlendiriyor. Kiracı mahkemeye başvurarak dava açabiliyor. Bir senelik kira sözleşmesi bittikten sonra ev sahibi süre bitti diyerek evden ya da iş yerinden kiracıyı çıkaramaz. Ev sahibi ancak 10 sene süre geçtikten sonra yasal olarak tahliye işlemi başlatabilir. Bu konu için de 3 ay öncesinde kiracıya tahliye haberinin yazılı şekilde verilmesi gerekiyor. Borçlar Kanunu kapsamında yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılmış evlerin işlemleri bittikten sonra aynı kiracıya teklif gider, ev sahibi evini başkasına kiraya verirse eski kiracısına son kira senesinde ödenen bir senelik kiradan az olmamak şartıyla tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa bile eski sözleşme geçerli oluyor. Yeni ev sahibi kiracıya 6 ay süre verebilir ya da sözleşme bittikten sonraki 1 ay içinde mahkeme açabilir. Evi alan kişinin dava açabilmek için o evde oturacağını kanıtlaması gerekiyor. Son dönemlerde ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan problemler sebebiyle 1 Eylül tarihinden itibaren arabulucu devreye girecek. Kira sebebiyle yaşanan sorunlar için mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gidilecek. Kira bedelleri 12 aylık TÜFE ortalamasına göre değişim oranı ve evin emsal bedeli esas alınarak belirleniyor. Özellikle büyük şehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira desteği de başlayacak. Türk Ceza Kanunu kapsamında yapılacak düzenlemeye göre fahiş oranlarda zam yapmak isteyen ev sahiplerine hapis ve para cezası verilebilecek. Evin yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre il ve ilçe bazında kira destek tutarları belirlenecek. Tahliye davalarında 1 Eylül tarihinden itibaren ilk önce arabulucuya gidilecek. Eğer ev sahibi evde kendisi oturmak istiyorsa çıkarma talebinde bulunabilir. Eğer uzlaşma sağlanmazsa ev sahibi ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabiliyor. Davada ev sahibinin evde oturacağını kanıtlaması gerekiyor. Çocuğunun evde oturacağını söyleyerek kiracısını çıkarmak isteyen ev sahibi 3 seneden önce evi başkasına kiraya veremiyor. Borçlar Kanunu 2. maddesi kapsamında kiracı kira bedelini 30 gün içinde ödemek zorundadır. Eğer kira ödemesi yapmıyorsa icra takibi neticesinde tebligat gönderilir ve tebligat gittikten sonra bir ay içinde ödeme halen yapılmazsa tahliye davası açılarak kiracı evden çıkarılabilir.