5 şehirde arazi piyasası fırtınası: Yatırımcıların gözü bu illerde! Fiyatlar tavan yaptı!

Son zamanlarda gündemi meşgul eden arsa ve arazi piyasası, Endeksa'nın araştırma verilerine göre İstanbul'da en yüksek metrekare fiyatına ve arsa değerine sahip şehir olarak öne çıkıyor. Beş büyük ilin son arazi ve arsa fiyatları ise şu şekilde...

5 şehirde arazi piyasası fırtınası: Yatırımcıların gözü bu illerde! Fiyatlar tavan yaptı!

Büyük veri analizi ve yapay zeka tekniklerini kullanarak varlık değerini hesaplayan Endeksa, kullanıcıların gayrimenkul satışını güvenle yapmasını sağlarken aynı zamanda Türkiye genelinde metrekare satış fiyatını ve arsa değerindeki yıllık değişimi ölçüyor. Kullanıcının arsa ve arazisinin beklenen değer artışını elde etmesi de bu veriler doğrultusunda mümkün kılınıyor.

Ayrıca Endexacom üzerinden belirli bir yerleşim alanının imar, alan, tesis gibi özelliklerini girerek değerini sorgulayabilir ve "elektronik değerlendirme raporu" alabilirsiniz. Benzer şekilde tarla, bağ, bahçe alanı, eğim gibi özellikler girilerek saniyeler içinde değerler belirlenip raporlar oluşturulabiliyor.

5 İlde Arsa ve Arazi Fiyatları

Bu konuyla ilgili paylaşılan bilgilere göre beş büyük il arasında gayrimenkul değerlerinde en fazla artışı kaydeden şehir Bursa oldu. Ayrıca açıklanan rakamlara göre Ağustos 2023 verilerinde Türkiye genelinde arsa fiyatları yıl bazında yüzde 129 artış göstererek arsa metrekare fiyatı 387 liraya ulaştı. Yine verilen bilgilere göre Bursa, Türkiye'nin en büyük beş şehri arasında gayrimenkul değerleri en fazla artan şehir olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl Bursa'da arsa fiyatları yüzde 158 artış gösterdi. Arsa fiyatlarındaki dalgalanmalarda ise Bursa'nın ardından yüzde 139 oranla Ankara ve yüzde 122 oranla İzmir takip ediyor.

İstanbul: Arsa Fiyatlarının Zirvesinde

Bu başlıkta verilen bilgilere göre Ağustos 2023'e ait resmi olarak açıklanan verilere göre Türkiye'nin beş büyük ilinin arsa fiyatları en yüksek şehri megakent İstanbul oldu. Bu kapsamda ortalama metrekare fiyatı 1.019 TL ile İstanbul'u, 711 TL ile İzmir ve 533 TL ile Antalya takip ediyor. İstanbul metropolünde gayrimenkul metrekare satış fiyatları geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 103 arttı.

İstanbul: Metrekare Başına Arsa Fiyatının Zirvesi

Merakla beklenen Endexa verilerine göre Türkiye'de ortalama arsa birim fiyatları 2.964 lira olurken, yıllık yüzde 90 civarında değer artışı yaşanıyor. Ayrıca 5 büyük ilde yapılan araştırmada metrekare başına en yüksek ortalama fiyat 6 milyon 331 lirayla İstanbul'da görülürken, onu 5 milyon 463 lirayla Antalya ve 500 bin 12 lirayla İzmir izledi. İstanbul metropolünde konut metrekare satış fiyatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 63 arttı.

Ankara: Emlak Değerinin Yükselişi

Verilen bilgilere göre beş büyük il arasında arsa fiyatlarında en fazla artış Ankara'da yaşandı. Başkent Ankara'da konut arsa değerleri geçen yıl yüzde 92 arttı. Yıllık arsa fiyatlarındaki oynaklık Ankara'nın ardından Antalya'da yüzde 80, Bursa ve İzmir'de ise yüzde 74 arttı.

Endeksa Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, arsa ihtiyacına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görkem Öğüt, açıklamasında şunları söyledi:

“Endeksa'nın resmi olarak yayınladığı verilere göre Türkiye'de ortalama gayrimenkul fiyatları 2 milyon 859 bin 610 lira iken, mega şehir İstanbul'da 4 milyon lirayı aşıyor. Ayrıca Endeksa'nın hazırladığı “Konut Uygun Fiyat Endeksi”ne baktığımızda ev almanın giderek zorlaştığını görüyoruz. Artan emlak fiyatları ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, gayrimenkul yatırımcılarını arsa yatırımlarına yöneltti. Satılık arsa ve arsaların toplam satışlarının içindeki payı 10 yılda rekor seviyeye ulaştırdı. Ayrıca yatırımcılar özellikle gelir potansiyeli yüksek olan arsalara yatırım yapmayı tercih ediyor. Türkiye genelinde de arsa değerleri yüzde 129 arttı."

Görkem Öğüt, gayrimenkul yatırımcılarına arsa alımlarını dikkatle inceleyerek karar vermeleri ve konusunda uzman bir gayrimenkul danışmanı ile yatırım danışmanlığı yapmaları konusunda da tavsiyeler verdi.