2023 Asgari Ücret İçin En Gerçekçi Rakam Açıklandı

Asgari ücret için çalışma yapan taraflardan işçi temsilcisi tarafı TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 7 bin 785 lira kırmızı çizgimiz bunun altındaki rakamı kabul etmeyeceğiz dedikten sonra konu ile ilgili bir açıklama geldi.

2023 Asgari Ücret İçin En Gerçekçi Rakam Açıklandı

Asgari ücrette ilk toplantı 7 Aralıkta yapılacak, bunun ardından ikinci toplantının tarihi 14 Aralık 2022 olarak açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve işçi temsilcileri geçtiğimiz gün bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 7 bin 785 lira kırmızı çizgimiz, bunun altında bir rakam kabul etmeyeceğiz dedi.

Çalışanlardan Tepki

Çalışanları asgari ücret pazarlıklarında temsil edecek Atalay'ın daha pazarlıklar başlamadan asgari ücret için 7.785 lirayı “kırmızı çizgi” göstermesi çalışanların tepkilerine neden oldu.

Atalay’dan Açıklama

Daha sonra Atalay, konu ile ilgili Sözcü’ye açıklamalarda bulundu. Atalay, “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

Açlık Sınırı

Gelen bu açıklamalar sonrası Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada öne çıkan ifadeler şu şekilde;

“Sayın TÜRK İŞ Başkanı Atalay, asgari ücret pazarlığında 7 bin 785 lira altında masada oturmayız açıklamasında bulundu. Biz daha önce de asgari ücretle alakalı yapmış olduğumuz tahminlerde ve verdiğimiz demeçlerde bu seviyeyi belirtmiştik. Peki bu seviye ne? Bu seviye TÜRK İŞ’in aylık enflasyon ile beraber yapmış olduğu açlık sınırına ilişkin belirlemedir.

Sene sonu enflasyonunun yüzde 25-30 arasında gerçekleşeceğini farz edersek en az yüzde 40’lık bir artış yapılabileceğini söylüyoruz. Burada 5 bin 500 TL olan asgari ücret düzeyinde yüzde 40 artış yapılırsa 7 bin 700 TL, yüzde 45 artış olursa 7 bin 975 TL, yüzde 45 artış olursa 8 bin 250 TL rakamına ulaşır.

En Gerçekçi Zam

Hep söylemiş olduğumuz üzere yıllardır eleştiri konusu olunan açlık sınırının altında asgari ücret olmaz yaklaşımıyla birlikte yüzde 45 veya yüzde 50’lik bir zam artışı gündeme gelecektir. Ama ben psikolojik sınır olması açısından 8 bin TL tutarının en gerçekçi rakam olduğunu düşünüyorum.

Bu tutarların üzerindeki rakamların telaffuz edilmesi manipülatif söylemlerden ibarettir. Çünkü zikredilen 9 bin 500-10 bin-11 bin TL tutarları bir beklenti ve algı oluşturmaktadır. Yani bu beklenti eğer gerçekleşmezse çalışanlar da hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu kapsamda hem piyasayı doğru yönlendirmek hem de beklentileri yönetebilmek adına doğru ve gerçekçi açıklamaların yapılması elzemdir.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /