2002 yılından beri böylesi görülmedi! Türk ekonomisinde bir ilk!

Haziran ayı itibarıyla kesintisiz faiz artırımına devam eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son kararı ile politika faizini yüzde 42.5 seviyesine yükseltti. Kararın ardından mevduat faizleri yüzde 52'ye çıkarken, bu oran Kasım 2002'de iktidarı devralan AKP için bir ilk anlamına geliyor.

2002 yılından beri böylesi görülmedi! Türk ekonomisinde bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayında uyguladığı politika faizi artışlarını sürdürerek, son kararıyla politika faizini yüzde 42.5'e çıkardı, bu durum mevduat faizlerini yüzde 52'ye yükselterek Kasım 2002'den beri görülen en yüksek seviyeye taşıdı. 28 Mayıs'taki seçimlerin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrarı sağlama amacıyla klasik iktisat politikalarına dönmeye karar verdi. TCMB, bu çerçevede gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 42.5'e yükseltti.

para nakit

Politika faizindeki bu yükselişin yanında TCMB, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını sonlandırmak için mevduat faizlerini artırdı. Perşembe günkü PPK toplantısında açıklanan 250 baz puanlık faiz artışıyla birlikte TL mevduat faizleri yüzde 52'ye çıktı. Bu oran, 2002'nin Nisan ayından bu yana Türkiye'de görülen en yüksek mevduat faizi ve aynı zamanda AKP hükümetinin göreve başladığı Kasım 2002 itibarıyla yaşanan en yüksek seviyedir. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ekonomik politikalarında önemli bir değişimi simgeliyor.

TCMB

Şu an piyasada yaygın olarak bulunan yüzde 52'lik faiz oranı birçok özel banka tarafından müşterilere sunulsa da, özellikle KKM dönüşümlü hesaplar için belirli özel bankaların teklifleri yüzde 55 seviyesini aşmış durumda.

Özellikle 1 milyon TL ve üzerinde bakiyesi bulunan KKM müşterileri, TL mevduat hesaplarını tercih etmeleri durumunda, bu oranların tarihi seviyelere yükseldiğini görecekler. Bu durum, sıradan vatandaşlar için sunulan faiz oranlarının getirisinin de oldukça dikkat çekici seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Güncel şartlarda yüzde 52'lik faiz oranıyla 32 gün vadeli olarak yatırılan 100 bin liralık anapara için bankaların aylık ödediği faiz geliri 4 bin 559 lirayı buluyor. Ancak müşterilerin bu faiz gelirini mevduat hesaplarına yeniden yatırmaları ve bu paraya dokunmamaları durumunda, yıllık getiri oranı, yani bileşik faiz oranı yüzde 60'ın üzerine çıkıyor.

Türkiye'de mevcut asgari ücret olan 11 bin 402 lira, faiz gelirleri karşısında oldukça küçük bir rakam olarak kalıyor. Öyle ki bankalara 300 bin lira tutarında bir anapara yatırılması halinde, bu paranın bir aylık getirisi 13 bin 676 lira olarak hesaplanıyor ve bu rakam, asgari ücreti geride bırakmak için yeterli oluyor. Bu gelişmeler, özellikle büyük tasarruflara sahip olanlar için finansal bir dönemin habercisi gibi görünüyor.