Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Son Dakika Açıklamaları: Başarımızı Malesef Sürdüremedik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklamaları. İstanbul'da çalışma saatleri ve ulaşıma yeni önlemler geliyor...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Son Dakika Açıklamaları:  Başarımızı Malesef Sürdüremedik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Mücadele ortakları olarak salgının başlangıcından bu yana en ciddi sorunlardan biri için bir araya geldik. İstanbul dünyanın en kalabalık kentleri arasında 14'üncü sıradadır. Bu da koronavirüste aynı derecede zorluk demektir. Virüsün yayılmasına en elverişli yerlerden birisiyiz. Başarımızı malesef sürdüremedik. Gelinen nokta disiplinli olmamızı zorunlu kılmaktadır. İstanbul'daki vaka sayısı Türkiye'dekinin %40 seviyesine ulaşmaktadır. Risk mevsim şartları nedeniyle gidecek artacaktır. 28 ilçede %50'nin üzerinde, 11 ilçede artış %60, 10 ilçede 60-70 arasında, 7 ilçede ise 70-80 aralığındadır. Artışın nedenlerinden biri tedbirlerinden gevşetilmesi, diğeri kış nedeniyle İstanbul'a yoğun dönüşlerdir. Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları, çeşitli kent alanları müdahale bekleyen konulardır. Yetkililerle bu konuları tek tek ele aldık. İşçi, memur , çalışan kesimin işe aynı saatte gidip, aynı saatte dönmesini önlemeye çalışıyoruz.

Bu sebeple toplantıda, otobüs, metrobüs, metro ve tramvay seferlerine ek seferler konulması, saat düzenlemesi yapılması gündeme getirilmiştir. Pandemi şartlarına göre çalışma saatleri de ele alınmıştır. İstanbul'lu bir diğer zorluğu, semt pazarları ve alışveriş mekanlarında yaşıyor. Ulaşımda olduğu gibi bu konuda da sadece denetimle yetinemeyeceğini, ilgili uzmanların gerekli çözümleri bulacağını düşünüyoruz. Salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle kazanılmaz. Gelinen noktada desteğinize daha önce olmadığı kadar isteğimiz var. 3 kuralımız var, maske , sosyal mesafe ve temizlik. Bu 3 kuralın yanı sıra , hayatımızı disipline sokmamız gerekiyor. Kalabalık ortamlardan kaçınmamız gerekiyor. Dışarı çıkma mecburiyeti olmayanlar evde zaman geçirsin. İzolasyonda olanlar evden ayrılmasın. Testi pozitif çıkanlar temaslılarını eksiksiz bildirsin. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar kendilerini korumaya alsın.

Zorunlu olmadıkça, akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin. Zorunlu olmayan kutlama ve törenleri lütfen erteleyin. 5 günlük program için İstanbul'dayım. 

Kararlı bir şekilde bizimle birlikte olursanız şu andan itibaren salgını geriletmeyi başaracağız...