e-Devlet'ten hemen SGK kontrolü yapın! Eğer bu harf yazıyorsa geçmiş olsun!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son yayımladığı uyarı listesi ile emekli ve emekli adayı milyonlarca vatandaşa önemli bilgiler verdi. E-Devlet aracılığıyla kontrol edilen hizmet dökümüne işlenen bazı kodlar, emekliliğin iptal edileceği anlamına gelebilir. İşte bu kodların nedenleri ve iptal sebepleri…

e-Devlet'ten hemen SGK kontrolü yapın! Eğer bu harf yazıyorsa geçmiş olsun!

Çalışmayan kişilerin sigortalı gösterilmesi en yaygın emeklilik iptal sebebi olarak öne çıkıyor. Emeklilik haklarını korumak için vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları önemlidir. E-Devlet üzerinden düzenli olarak hizmet dökümünü kontrol etmek ve gerekli düzeltmeleri yapmak, emeklilik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmek ise oldukça önem arz ediyor.

EMEKLİ HABERİ

TÜM EMEKLİ MAAŞLARI GERİ İSTENEBİLİYOR!

Emeklilik iptallerinde en sık karşılaşılan sebep ‘haksız çalışma’ olarak belirlenmişken, SGK bu tür vakaları uzun bir süre sonra bile belirleyebilir.

Türkiye’de sıklıkla ev hanımlarına yönelik bir yöntem olan bu, aktif olarak çalışmayan bireylerin genellikle eşlerinin iş yerinde sigortalı olarak gösterilmesiyle ilgili.

EMEKLİ MAAŞI HABERİ

FİİLEN ÇALIŞILMAYAN DURUMLARDA PARA İADESİ

Emeklilik sürecinde, fiilen çalışılmadığının tespit edilmesi durumunda, ihlale konu olan süre boyunca yatırılan sigorta primleri hizmet dökümünden silinir. 

Bu durum, silinen primler sonrası emeklilik şartlarının sağlanamadığı gerekçesiyle aylık kesilmesine yol açabilir. Ayrıca, SGK, söz konusu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenen toplam aylık bedelinin faiz tutarlarıyla birlikte iadesini talep edebilir.

Bu nedenle, 10 yılın üzerinde emekli aylığı alan bireylerin dahi emekliliklerinin iptal edildiği ve toplam maaş tutarlarının iade edilmesinin istendiği bilinmektedir. SGK uzmanları, bu tür ihlallerden kesinlikle uzak durulması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.