Maske takmadan dışarı çıkan felaketi yaşar! Meteoroloji o illeri acil uyardı

Türkiye'yi etkisi altına alan çöl tozunun ardından uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Maskesiz dışarı çıkmayın!

Maske takmadan dışarı çıkan felaketi yaşar! Meteoroloji o illeri acil uyardı

Ülkenin birçok bölgesinde çöl tozları hava kalitesini düşürürken, solunum yolu rahatsızlığı olan bireylerin ekstra dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. 

Astım, Bronşit ve KOAH Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekiyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, çöl tozunun solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini ve koruyucu maske kullanımının önemini belirtti. Özellikle astım, bronşit ve KOAH hastalarının bu süreçte ekstra önlemler alması tavsiye edildi. Maske kullanımı, pencerelerin kapalı tutulması ve hava filtrelerinin kullanılması, çöl tozundan korunmak için önemli adımlar arasında yer alıyor.

Maske takmadan dışarı çıkan felaketi yaşar! Meteoroloji o illeri acil uyardı

Tozun neden olduğu tahrişi azaltmak için bol su içmek, göz damlaları ve alerji ilaçları kullanmak da önerilen tedbirler arasında bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozunun birkaç gün daha etkili olabileceğini ve güney ile güneybatı yönlerden esen rüzgarların çöl tozunu taşıyabileceğini açıkladı.

Meteorolojik görünümde, sağanak yağışların Marmara, İç Anadolu'nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz'in Toroslar kesiminde etkili olacağı belirtildi. Bununla birlikte, İç Anadolu ve Batı-Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde toz taşınımı bekleniyor.

Rüzgârın, güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli esmesi nedeniyle, ulaşımda aksamalar ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması önerildi. Kuvvetli rüzgâr ve toz taşınımı nedeniyle dikkat edilmesi gereken bu günlerde, sağlığınızı korumak için uzmanların önerilerinin takip edilmesi önem arz ediyor.