Bireysel Emeklilik Sistemindeki Değişiklik Mecliste Kabul Edildi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) te yapılan ve meclise sunulan yasa kabul edildi. Yeni yasayla daha esnek hale gelen ve daha avantajlı olan BES e ilgi artacak

Bireysel Emeklilik Sistemindeki Değişiklik Mecliste Kabul Edildi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ndan yapılan açıklamaya göre, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda yapılan değişiklikler TBMM’de kabul edildi. Bu durum hem katılımcıların sistemde daha kalıcı olmasına hem de yeni katılımcıların artmasına destek olacak

Devlet katkısı yüzde 30 oldu

Kanunda yapılan ve meclise getirilen yasa bugün kabul edildi. Bu durum BES katılımcılarının daha avantajlı olmasına imkan sağladı. Önceden yüzde 25 olan devlet katkısı yeni düzenlemeyle beraber yüzde 30 olarak kabul edildi.

45 yaşından büyük katılımcılar Otomatik Katılım Sistemine dahil olabilecek

Düzenlemeyle beraber bir avantajda 45 yaşın üstündeki katılımcılara geldi. Önceden 45 yaşını geçen ve Otomatik Katılım Sisteminde dahil olmayan vatandaşlar istese dahi bu sisteme katılamıyordu; ancak yeni düzenleme ile 45 yaşından büyük vatandaşların istemesi halinde bu sisteme katılımının önü açıldı.

Birikimin bir kısmı çekilebilecek

BES ten ayrılmak zorunda kalan vatandaşları en çok zorlayan konuda da değişikliğe gidildi. Katılımcılar acil ihtiyaçları için BES ten para çekemiyor, bu yüzden sistemden ayrılmak durumunda kalabiliyordu. Yeni düzenleme ile beraber vatandaşlar acil ihtiyaçları için çıkmak zorunda kalmadan kendi birikimlerinin yüzde 50 kadar olan miktarını çekebilecek.

Bes birikimlerinin temlik edilebilmedi imkanı

Katılımcıların acil nakit ihtiyaçları için BES sözleşmelerini tamamen sonlandırması ve tüm haklarını kaybetmesinden kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olarak getirilen diğer bir kararda ise BES sözleşmelerinden kaynaklı alacağın temlik edilmesi suretiyle bankalara teminat olarak gösterilebilmesine imkan tanıması oluyor.

Bu uygulama ile SEDDK tarafından detayları belirlenmek suretiyle standart süreçler ve bankalar ile emeklilik şirketleri arasında kurulacak entegrasyon sayesinde, avantajlı koşullarla ve hızlı bir şekilde BES sözleşmelerinden ayrılmaksızın kişilerin uygun koşullarla finansmana erişebilmesine imkan sağlanmış olacak.