Zeytinyağı seçerken bu detaya dikkat! Yıllardır sahtesini kullanıyor olabilirsiniz

Sahte zeytinyağı alıyor olabilirsiniz! Uzmanından uyarı geldi! Detaylar haberimizde.

Zeytinyağı seçerken bu detaya dikkat! Yıllardır sahtesini kullanıyor olabilirsiniz

Marmaris Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya sosyal medyadan açıklamalarda bulunarak kamuoyunu zeytinyağı konusunda bilinçlendirdi. Tüm detaylar haberimizde.

HAS ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR

Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, olgunlaştıktan sonra hasat edilir ve preslenir. Elde edilen su ve yağ karışımı, zeytinyağı elde etmek için ayırma işlemine tabi tutulur. Zeytinyağı, sağlık açısından birçok fayda sağlayan oldukça besleyici bir yağdır. En kaliteli çeşitler tercih edilir ve genellikle soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı olarak anılır. Peki has zeytinyağı nasıl anlaşılır? Erken hasat edilmeli ve soğuk sıkım yapılmalıdır. Zeytinyağına harikalarını veren polifenoller hasat mevsiminin başlarında en fazla seviyededir. Hasadın gecikip olgunlaşması durumunda yağ miktarı azalacak, yağ miktarı ise artacaktır. Soğuk presleme sırasında su sıcaklığı yirmi yedi dereceyi geçmemelidir. Polifenoller uçucu ve suda çözünür, bu nedenle onlara bastığınızda suda çözülür ve kaybolurlar. Zeytinyağınız zeytin gibi kokuyorsa çok bekletmişsiniz ve meyve sıkılmış demektir. 

Has Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Kokladığınızda hoş olmayan bir koku değil, meyvemsi bir koku almalı. Taze meyve ve taze çim kokusunu uyandıran ürünleri seçin. Pastel veya yağlı boya gibi kokuyorsa bu, yağın eskidiğinin işaretidir. Kaliteli zeytinyağının dilde acı bir tadı, boğazda yanma hissi vardır. Bu yanma hissinin asitle hiçbir ilgisi yoktur, aksine asidin yüksek miktarda antioksidan içerdiğini göstermektedir. Zeytinyağı alırken yalnızca ürünün rengine güvenmeyin. Yağın rengi ürünün kalitesini göstermez. Piyasada belli başlı maddeleri ekleyerek renk değiştiren sahte ürünler vardır. Seçim yaparken renk kriterleri yanıltıcı olabiliyor. Markalı veya etiketli ürünleri seçin. Bu ürünler T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır. Dilediğiniz ürünü etiketini okumadan kesinlikle satın almayın. Etikette zeytinyağının üretim veya hasat yılı, şişeleme tarihi, son kullanma tarihi, coğrafi işareti, zeytin çeşidi ve menşe bölgesi belirtilmektedir.