Uzman isim deprem olmayacak yerleri açıkladı! O iller rahat uyku çekecek

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenilen deprem ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda sık sık Marmara'da beklenilen deprem hakkında önemli açıklamalar yapıldı. İşte ayrıntılar.

Uzman isim deprem olmayacak yerleri açıkladı! O iller rahat uyku çekecek

Her an deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul'da olası bir depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Naci Görür, açıklamasında deprem beklemediği bölgeleri de duyurdu.

görür

Ülke genelinde yaşanan felaketlerin ardından Türkiye'de de depremler gündemimize geliyor elbette. Özellikle uzun süredir uyarılan İstanbul ve Marmara'da olası depremle ilgili açıklamalar ilçe halkı tarafından da yakından takip ediliyor.

Özellikle son dönemde Marmara'da sık sık depremler yaşansa da uzman Prof. Dr. Naci Görür 'den çok kritik açıklamalar geldi.

Naci Görür, İstanbul'da olası bir depremin şiddetini ve deprem beklenmeyen yerleri tek tek anlatarak dikkat çekmeyi başardı.

Prof. Dr. Naci Görür 'ün katıldığı TELE1 canlı programında şu açıklamalarda bulundu:

"Bu kadar küçük depremlerin meydana gelmesi genellikle Marmara bölgesinde stresin olduğuna işaret edebilir. En büyük depremin ise Kuzey Anadolu'da, Marmara Denizi'ndeki kuzey kolunda meydana geleceğini tahmin ediyoruz. Yani biz, Adapazarı Körfezi'nden başlayıp Tekirdağ'a kadar uzanan bölgede fay sistemi içerisinde yaklaşık 160 kilometre beklememiz gerekiyor. Burada ciddi miktarda enerjinin döndüğünü ve bu enerji birikiminin kaçınılmaz olarak tüm enerjiyi üreteceğini daha önce belirtmiştik. Bölgenin enerjisinin zaman zaman farkına varılıyor. Bir bakıma küçük depremler bile bölgedeki aşırı enerji yükünün işaretleri olarak görülebilir."

görür

Bu konuyla ilgili bir çarpıcı ifade kullanan Görür, konuşmasına şöyle devam etti:

"Marmara Denizi'nin güney kısmında, Kuzey Anadolu'da güney kolu var, bu kol kuzeydeki deprem kadar enerji toplamaz, bu kol beklediğimiz gibi büyük depremler üretir. Uzun vadede, dolayısıyla yakın gelecekte Marmara Denizi'nin güney kesiminde bir deprem beklemiyoruz ancak kuzey kolunda beklediğimiz depremin, Marmara Denizi'nin güneyini de etkileyeceğine inanıyoruz. Bütün bölgenin devam etmesi lazım. İstanbul'da Kuzey Anadolu ağzının kuzey kolunda en az 7.2, en fazla 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklediğimizi hep söylüyoruz. Özellikle Adalar ve Kumburgaz faylarının kırılmasıyla bu büyüklüğe ulaşacağına inanıyoruz."

Profesör canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dr. Naci Görür, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tekirdağ fayının daha önce de kırıldığını dikkate aldığımızda bu fayın depreme yol açmayacağına inanıyoruz. Yani Silivri Açıkları ile Tekirdağ arasındaki kesimde deprem olmayacağına inanıyoruz. Çünkü bu bölgede son deprem yaşanmıştı. 1912 Şarköy depremi ve bu kolun enerjisini kaybetmesi, ancak Silivri Açıkları ile Yeşilköy açıkları arasında bir kilit olduğunu ve adaların güney kısmındaki fay kolunun enerji biriktirdiğini ve dolayısıyla ikisinin ayrı ayrı veya birlikte patlayacağını düşünüyoruz. ve Marmara bölgesinde 7,2 ile 7,5 arasında depremlere neden oluyor."