Süt lekesine artık eyvah demeyin! Giysilerdeki süt lekesini mıknatıs gibi içine çekecek temizlik tüyosu!

En zor karşılaşılan lekelerden biri de süt lekesidir. Artık süt lekesinden korkmayın! Süt lekelerini çıkartacak karışımlar haberimizde yer almaktadır. İşte ayrıntılar.

Süt lekesine artık eyvah demeyin! Giysilerdeki süt lekesini mıknatıs gibi içine çekecek temizlik tüyosu!

Süt lekeleri en sık görülen leke türlerinden biridir. Özellikle çocuk evlerinde büyük sorun haline gelen süt lekeleri doğal yöntemlerle giderilebilmektedir.

süt lekesi

KIYAFETLERDEKİ SÜT LEKESİ NASIL ÇIKAR?

-Süt lekelerinin kıyafetlerden çıkarılması için doğrudan müdahale edilmesi önemlidir. Ancak bazı kumaşlar için bu durum istisna olabilir. Örneğin; Eğer çamaşırlarda elyaf karışımından süt lekeleri oluşuyorsa bir süre bekleyip süt lekesinin kurumasını beklemekte fayda var. Karışık elyaflı kumaşlardaki süt lekeleri kuruduğunda soğuk suyla yıkayıp lekeyi çıkarabilirsiniz.

-Elyaf karışımı olmayan giysilerdeki süt lekelerini çıkarmak için öncelikle giysiyi derin bir kase soğuk suya batırın. Soğuk su kullanmanın temel nedeni; sıcak suyun lekeyi daha da kötüleştirmesini önleyecektir. Süt lekeleri süt yanığı ise soğuk suda bekleme süresi uzatılmalıdır.

-Soğuk suya batırılmış çamaşırlara kumaş temizleyici veya deterjan dökülerek süt lekeleri yumuşatılmalıdır.

-Soğuk sudan çıkarılan çamaşırlar daha sonra yıkama talimatına uyularak çamaşır makinesine konulmalı ve uygun programda yıkanmalıdır.

süt lekesi

HALININ ÜZERİNDEKİ SÜT LEKESİ NASIL ÇIKAR?

-Birinci adım; süt halıya dökülür dökülmez hemen müdahale etmek gerekmektedir.

-Halıya dökülen sütün fazlalığını kağıt havlu yardımı ile almalıyız kalan sütü ise halının iç kısımlarına doğru etki etmesini engellemeliyiz.

-Temiz bezi soğuk suya batırarak tampon hareketlerle halıdaki süt lekesini ovalamalıyız. Lekeyi yumuşatmak gerekmektedir.

-Bahsettiğimiz işlemleri uyguladıktan sonra bulaşık deterjanı yardımıyla suyu karıştırmalıyız.

-Bulaşık deterjanlı suya temiz bez batırarak lekeli olan bölgeyi silmeliyiz.

-Süt lekesini durumuna göre birkaç kez silme işlemi uygulayabiliriz.

Süt lekesi çıktıktan sonra bir bezi soğuk su dolu bir kaba batırarak durulama işlemini gerçekleştirmeliyiz.

süt lekesi

KAKAOLU SÜT LEKESİ NASIL ÇIKAR?

-Kakao sütü lekesi, normal süt lekelerine göre çok daha dikkatli temizlik gerektiren bir lekedir. Kakao sütü lekesini çıkarmak için lekenin bulunduğu yüzeye bir miktar hidrojen peroksit uygulayın.

-Bir süre sonra lekeli alanı nemli bir bezle silin. Daha sonra soğuk suyla yıkayıp kuruması için bir süre bekleyin. Kakaolu süt lekelerini çıkarmak için soğuk su ve deterjan karışımını da kullanabilirsiniz.

-Kakao sütü lekelerini deterjanla çıkarmak için geniş bir kapta soğuk su ve bir miktar deterjanı karıştırıp kirli kıyafeti bu karışıma batırın. Yarım saat bekledikten sonra lekeli bölgeyi elinizle çitileyerek kakaolu süt lekesini çıkarabilirsiniz.

süt lekesi

BEBEK GİYSİLERİNDEKİ SÜT LEKESİ NASIL ÇIKAR?

-Bebek kıyafetlerinde süt lekelerinin en sık görüldüğü kıyafetlerdir. Bebeğinizin kıyafetlerindeki inatçı, çoğunlukla kurumuş süt lekelerini çıkarmak için limon ve karbonat karışımını kullanabilirsiniz.

-Makinede yıkanmış bebek kıyafetlerindeki süt lekelerinin üzerine öncelikle karbonat dökün. Daha sonra karbonatın üzerine birkaç damla limon sıkılmalıdır. Sütün köpüğü oluşana kadar limonu sıkmaya devam etmelisiniz. Karbonat ve limon karışımını yaklaşık yarım saat bekletin.

-Karbonat/limon karışımı daha sonra soğuk suyla çıkarılmalıdır. Bebeğinizin kıyafetlerindeki karbonatı ve limonu çıkardıktan sonra uygun yıkama programını seçerek bebeğinizin kıyafetlerini çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.