O ilde yaşayanlar uyku uyuyamayacak! Deprem uzmanı 7.9 büyüklüğünde deprem için uyarı yağdırdı

Uzmanlar deprem uyarılarına devam ediyor! O ilde 7.9 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Tüm detaylar haberimizde.

O ilde yaşayanlar uyku uyuyamayacak! Deprem uzmanı 7.9 büyüklüğünde deprem için uyarı yağdırdı

Bu ilde yaşayanların bu uyarılar sonrasında endişeleri daha fazla arttı! 7.9 deprem bekleniyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

7.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENTİSİ

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan konferansta Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, 59. Havan ve Topçu Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mahmut Büyükcingi, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Öztürk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Odabaş, Rektör Prof. Dr. Akın Levent, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Ömer Özbay, Mehmet Emre Canpolat, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Prof. Dr. Çağrı Çırak, Genel Sekreter Doç. Dr. Cihat Özgenel, EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden ve siyasi parti temsilcileri, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı. Konferans sırasında Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Türkiye'deki depremlerin yıkıcı olma sebeplerine dayandı ve Erzincan depreminde Fırat akarsuyu dolgusu üstüne yapılan yapılarla ilgili bilgiler verdi ve yapılar inşa edilirken kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden bahsetti. Ercan açıklamasında şu sözlere yer verdi; '1939 Erzincan Depremi tarihin en büyük depremidir. 

övgün ahmet ercan deprem beklentilerini anlattı

Deprem dendiği zaman özellikle bizim ülkemizde ve bilim insanları arasında aklımıza hemen Erzincan geliyor. Türkiye bir deprem ülkesi değildir. Türkiye'nin deprem ülkesi olabilmesi için 8 büyüklüğünün üstünde depremler yaşanmış olması gerekiyor. Türkiye'de 17. yüzyılda bir deprem dışında 8'den daha büyük bir deprem yok. Türkiye, Japonya ve Filipinler gibi birinci dereceden bir deprem ülkesi değil ancak Türkiye'de yaşanan depremlerde olan yıkımlarda ilk beşe giriyor. Bunun sebebini inceleyeceğiz. Erzincan depremi gece yaşandı ve kıştı. Hava -30 derecelerdeydi. Böyle bir havada insanlar donarak hayatını kaybeder. Evlerinde soba yandığı için yanarak ölenler de oldu. Aynı zamanda bir yerde bir deprem oluyorsa gelecekte o yerde aynı büyüklükte deprem yaşanacak demektir. Yani Erzincan 7.9 büyüklüğünü 1939 senesinde yaşadıysa bu depremi gelecekte bir daha yaşayacaktır. Bu sebeple Erzincan'da yapılar konusunda 8 büyüklüğünde bir deprem olacak gibi bir hazırlık yapılması gerekiyor. O zamanlar Erzincan küçüktü bir de, şimdi büyük. Erzincan ilinde önlem almak için yarın çok geç olabilir. Erzincan'da yıkıcı bir deprem bekleniyorsa 2035-2045 seneleri arasında diyebilirim. Uzun beklenti olarak 2300 senelerinde deprem yaşanabilir ama benim dediğim seneler daha uygun gibi. Bu arada daha erken deprem de olabilir çünkü ilin davranışı o şekilde.'