Deprem olmaz denilen yerler fay kaynıyor! O illere korkutan uyarı

Türkiye'de 24 şehir tehlikede! Deprem kapıda! Ayrıntılar haberimizde...

Deprem olmaz denilen yerler fay kaynıyor! O illere korkutan uyarı

Türkiye, jeolojik konumu nedeniyle dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 24 şehri, 110 ilçesi ve 500'den fazla mahallesinin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde bulunduğunu belirtti.

Aykan, son olarak Gemlik'te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek, bu olayın Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu ile ilişkisi olmadığını vurguladı. Ancak, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kollarında zaman zaman depremler meydana geldiğini ifade etti. Bu bağlamda, Balıkesir ve ilçelerinin, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde bulunması nedeniyle deprem riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Tarihsel olarak Balıkesir'in birçok depremle sarsıldığını ve bu depremlerin can ve ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti.

Türkiye'de Deprem Tehlikesi

Aysun Aykan, Türkiye genelinde 24 şehrin ve özellikle Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir illerinin diri fay hatları üzerinde olduğuna dikkat çekti. Bilim insanları tarafından sismik boşluk olarak tanımlanan ve kırılma zamanı gelmiş fayların özellikle Marmara Denizi içinden geçen kuzey kolu ile Balıkesir, Bingöl, Kahramanmaraş gibi bölgelerde bulunan fay segmentlerinin büyük risk oluşturduğunu belirtti.

Jeoloji Mühendisi Aykan, bu çerçevede deprem master planlarının hazırlanması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, yapıların deprem etkilerine karşı güçlendirilmesi, ve özellikle zemin özelliklerinin göz önünde bulundurularak uygun yapıların inşa edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu deprem risklerine karşı bilinçli bir şekilde hazırlıklı olunması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.