Bu çiçeği dalından sökmek yürek ister! Tam 244 bin TL cezası var

Bu çiçeği koparana 244 bin TL ceza var. İşte detaylar...

Bu çiçeği dalından sökmek yürek ister! Tam 244 bin TL cezası var

"Pamucak'ın Beyaz Gelinleri" olarak bilinen kum zambakları, nesli tükenme riski altında ve bu nadir bitkileri koparmak 244 bin TL ceza ile karşılanıyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kum zambaklarının korunması gerektiğini vurguluyor ve son 15 yılda yüzde 50 azaldığını belirtiyor. Özellikle Efes Selçuk Pamucak bölgesinde yoğun ziyaretçi baskısı, kontrolsüz kullanımlar ve tahribatların bu azalmada etkili olduğunu ifade ediyor. Bu eşsiz doğal zenginliği kaybetme riskiyle karşı karşıyayız." İşte detaylar...

kum zambakları

PAMUCAK BEYAZ GELİNLRİ KUM ZAMBAKLARI NESLİ TÜKENME DERDİNDE

Kum zambakları, özellikle antik limanın kuzey bölgesinde büyük bir tehdit altında. Bu alanlar, ATV'ler ve normal araçların sebep olduğu tahribatlar nedeniyle kum zambakları için tam bir felakete dönüşmüş durumda. Hatta kuzeydeki bölgede bu güzel bitkiler tamamen yok olmuş. Limanın güneyinde ise liman inşaatları sırasında kepçelerle bir kısmı yok edildi. Güneydeki kamping alanları ise sürekli insan trafiği altında, kum zambaklarına büyük bir baskı uyguluyor.

Kum zambakları,

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kum zambaklarını koruma çağrısı yapıyor. Bu ender bitkiler, bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından ciddi zarar görüyor ve çevre kirliliğiyle boğuşuyor. Kumulların hızla tahrip edildiğini vurgulayan Sürücü, bu zenginliği kaybetmemek için acil önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kum zambaklarına zarar verenlere 244 bin TL ceza uygulandığını hatırlatıyor.

Sürücü, bölgeyi ziyaret edenlerin kum zambaklarının yaşam alanlarına saygı göstermesi ve bilinçlenmesi gerektiğini söylüyor. Sadece tabelaların yeterli olmadığını vurguluyor; duyarlılık da çok önemli. Kumullara giriş-çıkışların sıkı bir şekilde kontrol altına alınması ve araçların bu hassas alanlara zarar vermesinin önlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Ziyaretçilerin çöplerini düzenli olarak toplaması ve çevreye atık bırakmaması gerektiğini vurguluyor ve tehlikeli davranışların, örneğin ateş yakmanın, kesinlikle yasaklanması gerektiğini ekliyor. Bu tedbirler alınmazsa, bu eşsiz doğal güzellikleri kaybedebiliriz.