Son dakika: Memur ve emekli maaşlarına zam ile kira artış oranı açıklandı

Ağustos ayının enflasyon rakamları, memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı oranlarını ve iş yerlerine özel kira artış oranlarını belirledi.

Son dakika: Memur ve emekli maaşlarına zam ile kira artış oranı açıklandı

Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu sonuç, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için ise yüzde 9,09 enflasyon farkını şimdiden kazandığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, sadece 2 ay içinde aldıkları zam oranı yüzde 19,44'e ulaştı. Ancak bu zam, Ocak ayındaki maaşlara yansıtılacak ve her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye sadece Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması kaldı.

Memur ve Memur Emeklileri için Farklı Durum

2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, memur ve memur emeklileri için 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 15 zam kesinleşti. Ağustos enflasyonunun yüzde 9,09 olarak gerçekleşmesi, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden gelen zam oranının üzerinde zam alacaklarını gösteriyor. Memur ve memur emeklileri için enflasyon oranlarının aylık olarak birikimli hesaplanması sonucunda zam miktarı Ocak ayında netleşecek. Bu nedenle geriye sadece Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

2023/06/14/para11.jpg

(Not: Enflasyon oranı eksi açıklanırsa hesaplanan birikimli oranda düşüş yaşanabilir, diğer ayların açıklanacak enflasyon verilerine göre maaşlara yansıyacak farklar belirlenecektir.)

İş Yerlerine Yapılacak Kira Zammı Açıklandı

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerine yapılacak kira artış oranı da belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 9,09, yıllık enflasyon ise yüzde 58,94 oldu.

İş yerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 56,28 olarak belirlendi. Bu da demek oluyor ki, bu ay içinde kira sözleşmesi yenilenen işletme sahipleri, kira bedelini yüzde 56,28 oranında artırarak ödeme yapacaklar. Geçtiğimiz ayın zam oranı yüzde 57,45 seviyesindeydi.

Konutlardaki kira artış oranı ise 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olarak sabitlenmiştir.