Memur maaşlarında yeni dönem! Beklenen zam oranı nihayet açıklandı

Kamu çalışanları ve emeklileri için merakla beklenen zam oranları sonunda açıklandı! İşte 2024 ve 2025 yıllarında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranları...

Memur maaşlarında yeni dönem! Beklenen zam oranı nihayet açıklandı

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, uzun süren müzakerelerin ardından sonuçlandırdığı toplu sözleşme kararını açıkladı. Memur maaşlarına 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranları netleşti. Buna göre, 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için yüzde 6+5 oranında artış yapılacak. Heyetin kararı, itiraza kapalı ve nihai bir karar olarak kabul edilecek. Bu kararla ilgili yazılı bir açıklamanın yakın zamanda yapılması bekleniyor.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi müzakereleri, Memur-Sen ve hükümet arasında anlaşma sağlanamadan sona erdi. Yetkili sendika Memur-Sen, görüşmelerde 2024 ve 2025 yılı için maaş zammı taleplerini ortaya koymuştu. Buna göre, 2024 yılı için ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 zam talep edilirken, 2025 yılı için de altı aylık dönemler halinde yüzde 25 ve yüzde 15 refah payı dahil zam talep edilmişti. Ancak müzakereler sonucunda henüz bir uzlaşıya varılmadı ve resmi bir açıklama bekleniyor.

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nde uzlaşma sağlayamayan taraflar arasında karar verme aşamasına geldi. Memur-Sen tarafından yapılan taleplerde, 2024 yılı için üç aylık dönemler halinde yüzde 35, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 10 zam talep edilirken, 2025 için altı aylık dönemlerde yüzde 25 ve yüzde 15 zam talebi sunulmuştu.

fedf

Karşı teklif olarak Kamu İşveren Heyeti, önceki teklifini revize ederek 2024 yılı için yüzde 15, yüzde 10, 2025 için ise yüzde 6 ve yüzde 5 zam önermişti.

Ancak bu teklifler sonucunda anlaşma sağlanamayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi ve son toplantısını gerçekleştirdi. Heyetin kararı bekleniyor. Toplu sözleşme masasındaki son durum kamuoyu tarafından büyük bir merakla bekleniyor.

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, ülkemizin dört bir yanında çalışan memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi müzakerelerinin sonuçlandığı önemli bir kararın eşiğinde bulunuyor. İşte bu müzakerelerde taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamayınca devreye giren Hakem Heyeti'nin sonuca ulaşması için yapılan çalışmalar büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Memur-Sen, toplu sözleşme masasına oldukça iddialı taleplerle gelmişti. 2024 yılı için ilk üç aylık dönemde yüzde 35, ikinci üç aylık dönemde yüzde 10, üçüncü üç aylık dönemde yüzde 15 ve son üç aylık dönemde yüzde 10 zam isteği, kamudaki çalışanların beklentilerini yansıtıyordu. Aynı şekilde 2025 yılı için altı aylık dönemler itibarıyla yüzde 25 ve yüzde 15 zam talepleri, memurların yaşam standartlarını yükseltme amacını taşıyordu.

Kamu İşveren Heyeti ise tekliflerini önce yüzde 14, yüzde 9, yüzde 6 ve yüzde 5 olarak sunmuş, ardından revize ederek yüzde 15, yüzde 10, yüzde 6 ve yüzde 5 olarak yeniden değerlendirmişti. Ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamamıştı.

Sonuç olarak, toplu sözleşme masasındaki kararlılık ve taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı, Hakem Heyeti'nin alacağı karara bağlı. Bu karar, binlerce memurun ve memur emeklisinin maaşlarını doğrudan etkileyeceği için büyük bir öneme sahip. Kamuoyu, Hakem Heyeti'nin vereceği sonucu büyük bir merakla bekliyor.