Memur maaşı güncellemesi adına son dakika gelişmesi! Başvuru tamamlandı, artış oranı netleşiyor!

Memur maaş zammı konusunda önemli bir adım atıldı. 2024 ve 2025 yıllarında memur ve memur emeklilerinin alacakları maaş zamlarını belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmeleri sonuçsuz kaldıktan sonra Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi.

Memur maaşı güncellemesi adına son dakika gelişmesi! Başvuru tamamlandı, artış oranı netleşiyor!

1 Ağustos tarihinde başlayan ve 22 Ağustos tarihine kadar süren Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Bu nedenle 2024 ve 2025 yılları için geçerli olacak toplu sözleşme konusunda bir sonraki aşamaya geçilme kararı alındı.

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti Devrede

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, artık memur ve memur emeklilerinin maaş zamlarını belirleme görevini üstlendi. Heyetin alacağı karar, nihai ve kesin bir karar olacak. Toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'ne başvuruda bulundu.

Memur-Sen'in Talepleri

Memur-Sen tarafından yapılan başvuruda, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılan maddelerin memur ve memur emeklileri lehine genişlemesi talep edildi. Ayrıca, uzlaşı sağlanamayan maddelerde Hakem Heyeti'nin karar vermesi istendi. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, memur ve memur emeklilerinin maaş zammı konusundaki çalışmalarına yakında başlayacak. Kararın Ağustos ayının sonuna kadar açıklanması bekleniyor. Bu karar ile birlikte memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki maaş zamları netlik kazanmış olacak.

para9.webp

Hakem Heyeti Üyeleri Kimlerden Oluşuyor?

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti üyeleri de belli oldu. Heyette, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal bulunmaktadır. Ayrıca, Sayıştay Başkanı Metin Yener de bu heyetin başkanlığını üstlenecek.

Teklifler ve Karar Süreci

Kamu işvereni, memurlara yönelik teklifini 14 Ağustos'ta duyurdu. Buna göre, 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 6 ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 oranında maaş zammı önerildi. Ancak bu teklif kabul görmedi. Kamu işvereni, 17 Ağustos'ta teklifini revize etti ve 2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 6 ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 maaş zammı teklif etti. Bu revize edilmiş teklif de kabul edilmedi. Şimdi ise kararı Kamu Görevlileri Hakem Heyeti verecek ve bu karara itiraz edilemeyecek.