Emeklileri İlgilendiren Önemli Gelişme: Torba Yasa İle Ek Zam Seçenekleri Masada!

SGK, Bağ-Kur emekli zammı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a talimat verdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından emekli gözünü Meclis’e çevirdi. TBMM’nin 1 Ekim’de yasama faaliyetlerine başlaması ile birlikte ana gündem maddesi emekliye zam olacak. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı için artış formülleri üzerinde çalışılıyor. Peki, emekli zammı ne kadar olacak? SGK Uzmanı Özgür Kaya maaş zammında öne çıkan formülleri anlattı.

Emeklileri İlgilendiren Önemli Gelişme: Torba Yasa İle Ek Zam Seçenekleri Masada!

Emekli zammı temmuz döneminde enflasyon ve refah payı artışı dahil yüzde 25 seviyesinde olmuştu. Ancak emekliye verilen zam oranı büyük tartışmalara neden oldu. Milyonlarca kişi yapılan düzenlemeyi yetersiz buldu. Tepkilerin ardından SGK ve Bağ-Kur emeklisi için yeni bir çalışma başlatıldı. Emekli maaşı düzenlemesi için gözler Meclis’in açılacağı ekim ayına çevrilirken, masadaki formüller de netlik kazanmaya başladı.

Emekliye zam düzenlemesi için çalışma sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşları için yeni düzenleme talimatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ilettiğini açıklamıştı. Mali disiplin konusunda yol haritasının çizilmesi ve Orta Vadeli Plan'ın (OVP) temellerinin atılmasıyla birlikte sıra emekliye ek zam düzenlemesine geldi. Bu kapsamda iki bakanlık zam formülleri için kaynak oluşturacak çalışmayı resmen başlattı. AK Parti grubu da Meclis'e gelecek düzenleme için harekete geçti.

Emekli zammı ne kadar olacak?

Emekli maaşı zammı için iki ihtimal ön plana çıkıyor. İlki emekli maaşlarında iyileştirmenin ocak ayı artışıyla birlikte yapılması yönünde. İkinci ihtimal ise ekim ayında Meclis’in açılmasının ardından konunun gündeme gelmesi ve Ocak zammı beklenmeden hayata geçmesi. Emekliye ek zam düzenlemesinin içerik bakımından çok geniş kapsamlı olması beklenen ikinci torba yasanın içinde Meclis’e sunulacağı tahmin ediliyor.

6 değil 4 aylık enflasyon!

Emekliye yönelik ek zam çalışması için ekim ayının işaret edilmesiyle birlikte Ankara kulislerinde "En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?" sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

SGK Uzmanı Özgür Kaya konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, “Sadece temmuz ayının enflasyonunu görüyoruz. Temmuz ayında, ağustosta 9.90 olarak tek hanede kalma olasılığı yüksek. Dolayısıyla biz nereye bakacağız? Eylül ayına bakacağız. Eylül ayında da muhtemelen ikili rakama çıkacağız bu senaryoya göre 4 aylık enflasyonda 29.71 rakamı ile karşı karşıya kalacağız. Taban aylık uygulaması yapılıp 10 bine de çıkarılabilir. Enflasyon rakamlarına bakılıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile 9 bin 728 liraya da çıkarılabilir” ifadelerini kullandı.

En düşük emekli maaşı 1. formül

Ancak Ankara kulislerinde konuşulan ihtimallerden ilki Ocak 2024 SGK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı için memur zammı oranlarının dikkate alınacağı yönünde. Toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken geçtiğimiz günlerde Bakan Işıkhan memur ve memur emekli zammı için yüzde 40-45 seviyelerini işaret etmişti. Bu oranın SGK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması ilk formül olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 45’lik artış ile en düşük emekli maaşı 10 bin 875 TL olacak. Yüzde 40’lık formüle göre ise 10 bin 500 TL maaş beklentisi öne çıkıyor.

İkinci formülde ocak ayı bekleyişi

2023 yılı nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL'den yüzde 114'ün üzerinde artışla 7 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Ocak 2024 emekli maaşı zammı için de böyle bir yöntem uygulanması söz konusu. Bu kapsamda ikinci formül olarak ise en düşük emekli maaşı rakamının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılması masada yer alan bir diğer ihtimal olarak öne çıkıyor.