Emekli Maaşı Hesaplama: Ekim Ayında Emekli Maaşı 10 Bin TL Olabilir mi?

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli maaşlarına yapılacak zamda! Hükümet memur, asgari ücret ve işçi zamlarının ardından emekli için harekete geçti. Hükümetin masasında, maaşlara iyileştirme formülü bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla maaşta ‘iyileşme’ için çalışmalarına başladı.

Emekli Maaşı Hesaplama: Ekim Ayında Emekli Maaşı 10 Bin TL Olabilir mi?

Milyonlarca emeklinin beklediği iyileştirme zammı ile ilgili hükümet harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da çalışmalarına başladı. Emekli maaşlarında ara zam formülü hükümetin ana gündem maddesi olarak masada bulunuyor. Her açıklamada Meclis’in açılışı işaret ediliyor. Ayrıca emekliler ve çalışanlar için özlük hakları ile ilgili çalışma hazırlığı da buluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Emeklileri de memnun edecek adımlar atacağız" müjdesi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası memur zamlarıyla ilgili çalışmanın sürdüğünü belirterek, "Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" demişti. Erdoğan, “Temmuz ayında yılın ikinci 6 aylık zam aldı emeklilerimiz ancak geçen süre içerisinde enflasyondaki gelişmeler ve piyasalardaki gelişmelerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza gerekli talimatı vererek emeklilerimize bir ara zam uygulaması şeklinde bir düzenlemeye gidilecek. Son günlerde memurları konuşuyoruz ama işçi ve Bağ-Kur emeklilerimiz de bu konudan muzdaripler. Şu an en düşük emekli maaşımız 7.500 TL. Bu miktarı artık yukarı doğru tırmandıracacağız.” açıklamasında bulunmuştu.

Emekli maaşlarına yönelik son açıklamasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız" diyerek gereken adımların yıl sonuna kadar atılacağının müjdesini vermişti.

Uzman isim tek tek hesapladı, emekli maaşı için rakam verdi

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, A Haber canlı yayınında tek tek hesapladı ve emekli maaşı için rakam verdi.

Hükümet nasıl bir çalışma yapacak?

Özgür Kaya, emeklinin zam hesabını yaptı, maaşların geleceği seviyeyi şu şekilde hesapladı:

“Temmuz ayının enflasyon rakamı %9.76 olarak geldi. Peki ağustos ayında ne olacak enflasyon rakamımız. Yine benim tahminime göre %9.90 seviyesinde bir enflasyon bekliyoruz. Eylül ayında ise enflasyon rakamının çift haneye çıkma olasılığı yüksek. Neden yüksek çünkü okullar açılacak, kış sezonu başlayacak, sebze ve meyvelerde sera ürünleri ortaya çıkacağı için hareketlenme başlayacak. Eylül ayından itibaren, eylül, ekim, kasım aralık aylarında kuvvetle muhtemel çift haneli enflasyonla devam edeceğiz gibi gözüküyor.

Bunun da yaklaşık olarak yüzde 11 seviyelerinde olmasını bekliyoruz. Hemen hesap makinemizi de alalım. 9.76 cebimizde. 9.90, 19.66. Buna göre emekli maaşımızın nereye gelmesi bekleniyor? Yaklaşık olarak emekli maaşımız 9.979 TL'ye ulaşması bekleniyor. Yani bizim ekim ayında büyük ihtimalle 7.500 TL'den 9.979 TL'ye ulaşması söz konusu.”

Emekli maaşı 10 bin TL olur mu?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, ”Bu enflasyona bağlı olan bir rakamdır. Ama Sayın Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda 10 bin TL de diyebilir bu rakama. Yüzde 30.66'lık oran şu anlamı ifade edecek. Örneğin 8 bin TL maaşı olan da olabilir. 12 bin TL maaşı olan da var. 14 bin TL maaşı olan da var. Daha yüksek olan da var. O zaman biz bu enflasyon rakamının bu rakamların üzerine giydirmek suretiyle maaşları da belirlemiş olacağız.” diye konuştu.