Bankalardan kredi çekenler dikkat! BDDK'dan gece yarısı flaş kredi kararı

Bankacılık Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan bir açıklamada eksik belge ve bağımsız güvence beyanlarıyla ilgili usulsüzlükleri gideren şirketlere yönelik kredi kısıtlamalarının kaldırılmasına karar verildiği bildirildi.

Bankalardan kredi çekenler dikkat! BDDK'dan gece yarısı flaş kredi kararı

Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) son açıklamasına göre; inansal istikrarın güçlendirilmesi ve kredi sisteminin işleyişinin sağlanması amacıyla kaynakların daha verimli alanlara tahsis edilmesi amacı ile birlikte 7 Temmuz 2022 tarihli 10265 sayılı Kurul Kararıyla kredilerin etkin ve yerinde kullanılmasına yönelik makro ihtiyati tedbir olarak kredi kısıtlamalarının kaldırılmasına karar verildiği belirtildi. Bu kararın 21 Ekim 2022 tarih ile 10389 sayılı Kurul Kararı ile güncellendi hatırlatıldı.

Bankalardan kredi çekenler dikkat! BDDK'dan gece yarısı flaş kredi kararı

Yukarıdaki kararlara göre, halihazırda bağımsız denetime tabi tutulan şirketlerin döviz (YP) likiditesinin Türk lirası (TL) karşılığı değerinin 10 milyon TL'nin üzerinde olması ve likit varlık oranının 10 milyon TL'nin üzerinde olması gerekmektedir. Bu şirketlere 5'i aşması halinde TL cinsinden yeni ticari nakdi kredi kullandırılmaması konusuna karar verildiği hatırlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan değerlendirmelerin sonucunda söz konusu kararların ardından geçerli ve süresinde belge teslim etmedikleri gerekçesiyle kredi kullanmaları kısıtlanan firmaların, durumlarının hukuka aykırı olmadığını belgelemeleri gerekmektedir. kapsamında belirlenen limitleri ihlal etmeleri gerekmektedir. Söz konusu Yönetim Kurulu kararlarının veya bağımsız denetim altında bulunmayan, kredi tarihinden itibaren Birliğin öngördüğü limitlere uymayan, ilgili şirketler için yönetim kurulu muaftır.Bağımsız denetime tabi olmadıklarına ya da bağımsız denetime tabi olmadığı gerçeğe aykırı beyanlar nedeniyle kredi kullanmamalarını, yukarıdaki tutarsızlıkları gidererek, belirlenen sınırlamalara uymayı ve bu durumları belgeleme işlemi beyan ve taahhüt edilmiştir.