Altın borcu olanlara gün doğdu! İslam Memiş kilit rakam ve tarihi işaret etti

UBS adlı İsviçre merkezli bankanın analist kadrosunda yer alan ekonomi uzmanları, aralarında Wayne Gordon'un da bulunduğu isimler, altın piyasasının geleceğine ilişkin yeni öngörülerini paylaştı. İşte ayrıntılar...

Altın borcu olanlara gün doğdu! İslam Memiş kilit rakam ve tarihi işaret etti

ABD'deki en son makroekonomik veriler, ekonomik faaliyetin öngörülenden daha güçlü bir ivmeyle devam ettiğini göstererek dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasını nasıl şekillendireceği konusunda belirsizlikler ortaya koyuyor.

Önümüzdeki ay içerisinde, FED'in muhtemelen politika faizinde önemli bir değişiklik yapmayacağı tahmin ediliyor. Fakat yılın geri kalan bölümünde FED'in atacağı adımlar hala belirsizliğini koruyor.

ONS ALTINDA GERİLEME BEKLENİYOR

altın

UBS isimli İsviçreli bankanın analistleri, bu gelişmelerin altın fiyatlarına yansıdığını ifade ediyor. UBS tarafından yayımlanan bir müşteri notunda, yıl sonu altın fiyat tahminlerinin aşağı yönlü olarak revize edildiği belirtiliyor. Wayne Gordon'un da aralarında bulunduğu UBS analistleri, yıl sonunda altın fiyatlarının ons başına yüzde 7 oranında düşerek 1950 dolara gerileyebileceği öngörüsünde bulunuyor. Ayrıca, önümüzdeki yıl altının nominal bir rekor değere ulaşabileceği öne sürülüyor.

Banka aynı zamanda ABD ekonomisiyle ilgili tahminlerini de güncelledi. Daha önceki hafif resesyon beklentisi, "yumuşak iniş" beklentisine dönüştürüldü. Ayrıca, faiz indirimlerinin daha önceki tahminlere göre daha ileri bir tarihte, 2024 ikinci çeyreğinden sonra gerçekleşebileceği belirtiliyor.

2024 YILINDA 2.200 DOLAR SEVİYESİNE ÇIKACAK

UBS analistlerine göre altın için hedef fiyatlar da açıklandı. Bu tahminlere göre, 2024 Haziran sonunda ons başına 2100 dolar ve 2024 Eylül sonunda 2200 dolar seviyeleri bekleniyor.

Uzmanlar, genellikle ABD faiz indirim döngüsünün yaklaştığı bir dönemde Borsa Yatırım Fonları'na olan talebin arttığını belirtiyorlar ve altın piyasasının bir sonraki adımının bu durumla şekillenebileceğini öngörüyorlar.

Öte yandan, ABD'nin enflasyon endeksli 10 yıllık tahvil faiz oranı yüzde 1,95'e yükselerek son 15 yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Yüksek faiz seviyeleri ve küresel düzeyde artan resesyon endişeleri, ABD tahvillerini tercih edilen yatırım aracı haline getirirken, bu eğilim altın ve hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiliyor.