Ütünün performansını fulleyen yöntem! Kireci kiri söküp atıyor

Uzun süre kullanılan ütüler, kullanım suyundan kireç biriktirecektir. Bu kireçlerden kurtulmak için doğal bir yöntem olduğu için kimyasallardan lütfen uzak durun.

Ütü her evde olmazsa olmaz bir eşyadır. Ütüler gömlek, tişört, pantolon veya jilet gibi diğer tekstil ürünlerinin kırışıklıklarını açmak için kullanılır. Bu nedenle ütü her ev hanımının olmazsa olmaz yardımcılarından biridir. Ancak bakımı iyi yapılmayan ütüler zamanla kireç biriktirir.

Kireçlenme ürünlerinin performansı düşer ve etkinliği azalır. Bu dönemde bazı ev hanımları ise kimyasal yöntemleri denese de bu işte doğal yöntemler de bulunmaktadır. Üstelik demire asla zarar vermez.


DEMİR TEPSİYE SICAK SU DÖKTÜKTEN SONRA ÜTÜYÜ BASIN

Beyaz eşya sektöründe uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Fatih Bank, demir, bakır veya paslanmaz çelik bir tepsinin üzerine demiri geçmeyecek şekilde kaynar su dökülmesi ve demirin preslenmesi gerektiğini söylüyor. Bank’ın tarifine göre, tepsinin içine bir miktar kaynamış su dökün. Ütü sıcak ve çalışıyorsa su ekleyin. Daha sonra ütünün "cos" sesini duyunca ütüyü kuru bez veya havluya vurun ve kirecin dökülüp dökülmediğini kontrol edin.

Sıcak suyun içine giren kireç yumuşar ve salınır.

NOT: Su miktarının asla ütünün metal kısmını geçmemesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Sadece ütünün deliklerinden sızan su yeterlidir.


LİMON VE SİRKE DENEYİN!

fakir.com.tr içeriğinde bulunan faydalı bir yazıda, ütünün su haznesine tuzlu limon ve kaynar su ilave edilmesi gerektiği söyleniyor. Böylece demirin içerdiği kireç taşı doğal tuzlu limon yöntemiyle uzaklaştırılmış olacaktır.

Ütünüzün modeli ne olursa olsun, tutucusuna tuzlu limon ile kaynar su ekleyin. Ardından ütünüzü her zamanki gibi çalıştırın ve buhar fonksiyonu ile limon tuzunun ütünün gözeneklere ulaşmasını sağlayın. Böylelikle oluşan kalker tabakası kendiliğinden kalkacaktır.

Sirke de kireç tortusuna karşı tamamen etkilidir. Ütü bölmesine eşit miktarda su ve sirke dökün. Ardından sirkenin gözeneklere girmesi için ütünüzü yeniden başlatın. Bu işlemi birkaç defa yaptıktan sonra ütünün soğumasını bekleyin. Kalan sirkeyi boşaltın. Bu işlemi periyodik olarak uygulamanız halinde kireç oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yukarıda önerilen doğal ürünler ile ütünüze kireç çözme işlemini kolayca uygulayabilirsiniz. Ancak ütünüzde kireç birikmesini istemiyorsanız filtrelenmiş su seçmelisiniz.

Yaşam Haberleri