Sıcak Hava Dalgası Bekleniyor, Zorlu Günler Kapıda

Türkiye'nin önde gelen iklim bilimcisi Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcak hava dalgalarının artacağı konusunda uyarıyor. İklim değişikliğinin etkileriyle daha zorlu günler bizi bekliyor.

Türkiye, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava dalgalarıyla tekrar karşı karşıya. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, bu sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. İklim krizine dikkat çeken Kurnaz, sıcaklık artışını engellemek için alınması gereken önemli önlemleri dile getiriyor.

Sıcaklık Artışı ve İklim Krizi

Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Sıcaklığın yüksek olması iklim krizi demek. Dün yaşadıklarımız, önce yaşadıklarımız, iklim krizinin zorlamasıyla sıcaklıkların çıldırmasıydı. Türkiye'nin pek çok yerinde rekor kırdık" şeklinde konuşuyor. Sıcak hava dalgalarının giderek artması ve etkilerinin daha da şiddetlenmesi, iklim krizine dikkatleri çekiyor.

Balkanlar'dan Gelen Soğuk Hava Dalgası

Kurnaz, Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgasının Türkiye'yi etkilediğini belirtiyor ve bu durumun mevsim fark etmeksizin görüldüğünü ifade ediyor. Ani sıcaklık düşüşleriyle ilgili bilgi veren Kurnaz, "Her mevsimde bir günden ertesi güne 10 derece düşüş hiç görmediğimiz, bilmediğimiz bir şey değil. Başka zaman olduğunda çok şaşırmıyoruz ama sıcak birden 40 dereceden 20 derecelere düştüğü zaman 'Ne oluyor?' diyoruz" diyor.

Yaşam Haberleri