Özel halk otobüsleri isyan bayrağını çekti! Bu yaşın altındakileri ücretsiz bindirmeyecekler

Çok uzun süredir hep soru işaretleri bırakan ve her zaman tartışma konusu olan 65 yaş üzeri toplu taşıma ücretleri yeniden şoförlerin isyan etmesiyle gündeme geldi. Otobüs şoförlerinin sürekli olarak karşı çıktı taşıma ücretlerinde nasıl bir yol izlenecek halkta merak edip araştırıyor. Bu konu nasıl bir sonuç alacak işte haberin detaylarında…

Uzun yıllardır tartışılan 65 yaş üzeri toplu taşıma ücreti konusu tekrar gündeme geldi. Uzun süredir gelen bu tartışmalı konu nasıl sonuçlanacak vatandaşlarda merak ediyor. Detaylar haberimizde…


ÖZEL HALK OTOBÜSÜ ŞOFÖRLERİ: ÜCRETSİZ BİNİŞTE YAŞ SINIRI 80'E ÇEKİLMELİ

Özel halk otobüsü şoförlerinin ücretsiz ulaşıma karşı talebi sürüyor. TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, "Bize para verilemeyecekse sınırlamanın 80 yaşına çekilmesi lazım" dedi.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, özel halk otobüslerini kullanan 65 yaş üstü yolcular için biniş ücretinin yarısının karşılanmasını talep etti.

Kara, 65 yaş ve üzeri kişilerin ücretsiz taşınması ile ilgili yaptığı açıklamada, artan maliyetler nedeniyle destek alamamaları halinde operasyonu durduracaklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelir desteğinin artırılmasını ya da her yolculuk için ayrı ücret ödenmesini talep ettiklerini kaydeden Kara, şöyle konuştu: “Esnafımız artan maliyetlerden, akaryakıttan, yedek parçalardan, personel maaşlarından dolayı çalışamaz hale geldi. Bugün Türkiye genelinde 28 bin 100 halk otobüsünün en az 7 bini çalışmıyor." dedi.

Seçim öncesi 16 lira olan akaryakıt fiyatının bugün 39 liraya ulaştığını ifade eden Kara, “Ankara'da günde ortalama 350 bedava yolcu taşıyoruz. 15 lira çarpı 350 günlük yaklaşık 5.000 lira eder. İnanın Türkiye’de halk otobüsü sektörü diye bir sektör kalmayacak." ifadelerini kullandı.

 Kara, Ankara merkezde çalışan halk otobüslerinin günlük ortalama 4 bin 800 lira ciro ve 7 bin lira maliyeti olduğunu söyledi.

"SINIRIN 80 YAŞINA ÇEKİLMESİ LAZIM"

Her gün 1.300 ila 1.500 kişinin ulaşım kartını usulsüz kullandığını gördüğünü söyleyen Kara, şunları söyledi: "Bakın hem fotoğrafı hem ismi gözükmüyor, silinmiş. Bu ücretsiz abonenin yerine ailesinden biri ya da arkadaşı biniyor. Bu bir nevi hırsızlıktır." ifadesini kullanan Kara, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, ulaşım kartının usulüne aykırı kullanılması halinde 200 tam bilet cezası uygulanacağını açıkladığını anlattı.

"Ankara ve İstanbul`da tam ücretler 15 lira. Bakanlığımız bize 8 lira ödesin. Yeter ki bizle masaya bir otursun desin ki, 'Arkadaşlar buyurun ben bunun yarısını ödeyeceğim.', taşıyalım." talebini ileten Kara, "Bize para verilemeyecekse sınırlamanın 80 yaşına çekilmesi lazım. Bugün hükümetimiz 65 yaşında, araçlara ücretsiz binebilir diye yasal hak tanıyor. Ancak bu kişi 69 yaşına kadar çalışabilir, trafikte otobüs kullanabilir, ticari taksi kullanabilir diye kanun da var." ifadelerini kullandı.

Kara, ücretsiz ulaşımı görüşmek üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına davet edildiklerini söyledi.

Yaşam Haberleri