Kışlık salça yapımında kritik püf noktaları! Hem daha lezzetli oluyor, hem de aylarca bozulmuyor

Evde nasıl salça yapılır? Küflenmemesi için 1 damla kullanmanız yeterli. İşte ayrıntılar...

Yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde, birçok ev kadını domates ve biberleri toplayıp kışlık salça hazırlığına başlıyor. Ev yapımı salçalar, hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli oldukları için tercih ediliyor. Ancak salça yapımında bazı püf noktalara dikkat edilmediğinde, salçanın lezzeti bozulabiliyor ya da raf ömrü kısalabiliyor.

Uzmanlar, salça yapımında ilk önce mevsiminde yetişmiş domates ve biberlerin kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Mevsiminde olmayan sebzelerin salçası, lezzet ve besin değeri bakımından yeterli olmayabiliyor. Domateslerin güneşte bekletilmemesi ve Eylül ayında, sabah ve akşam saatlerinde gün ışığı alacak şekilde hazırlanması öneriliyor. Güneş ışığı domateslerin içerdiği antioksidanların daha fazla açığa çıkmasını sağlıyor.


Hem domates hem de biberlerin iyice yıkanıp, çekirdek ve saplarının tamamen çıkarılması gerekiyor. Çekirdekler salçanın pürüzsüz bir kıvam almasını engelleyebiliyor.

Salçanın karıştırılması ve pişirilmesi aşamalarında tahta kaşık kullanmak önem taşıyor. Metal kaşıklar salçanın yapısını bozabiliyor. Uzmanlar kaya tuzunun kullanılmasını öneriyor. İyotlu tuz salçayı sulandırırken, kaya tuzu uzun süre dayanmasını sağlıyor. Son olarak salçaların steril kavanozlarda, hava almayacak şekilde saklanması ve açıldıktan kısa süre sonra tüketilmesi gerekiyor. Böylece salçanın lezzeti ve raf ömrü uzatılabiliyor.

Salçanın pişirilme aşamasında kullanılacak tencere önem taşıyor. Paslanmaz çelik veya porselen tencereler tercih edilmeli. Bakır tencerelerde salça yapılmamalı.

Domateslerin tuzlanması 8 saat ile 3 gün arasında değişebilir. Tuzlanma süresi uzadıkça salçanın tadı daha yoğunlaşacaktır. Salçanın pişirilme süresi de malzemenin miktarına göre değişir. Ortalama 2-3 saat arasında karıştırılarak kaynatma yeterli olacaktır. Salçanın pişme derecesi de önemli. Tamamen koyulaşıp yoğunlaşana kadar pişirilmelidir. Aksi halde raf ömrü kısalabilir.

Salçanın saklandığı kavanozların ağzı sıkıca kapatılmalı ve üzerine zeytinyağı konulmalıdır. Böylece hava almaz ve uzun süre tazeliğini korur.

Kışlık salçanın lezzeti ve besin değeri yaz mevsimindeki taze salçadan daha yüksektir. İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar kaynatma sırasında konsantre hale gelir. Küflenmeyi önlemek için salçanın pişirilmesi ve kavanozlara konulması sırasında hijyen kurallarına uyulmalıdır. Kavanoz ağzı sıkıca kapatılıp üzerine zeytinyağı konulmalı, hava almaması sağlanmalıdır.

Yaşam Haberleri