Kiracıların yüzü bu haberle gülecek! Fahiş kira artışlarında ceza uygulaması başlıyor: 1 Eylül’den sonra rahat nefes alınacak

Kiracıların yüzünü güldürecek haberler geldi! Artık fahiş kira artışları yapılmayacak! Tüm detaylar haberimizde.

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar artık ortadan kalkıyor! Fahiş kira artışlarının önüne geçiliyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA CEZA GELİYOR

Ev sahipleri 10 sene dolmadığı sürece kendileri ya da bakmak zorunda oldukları kişilerin ihtiyaçları olmadığı sürece kiracılarını keyfi şekilde tahliye edemiyor. Kira tespit davalarında mahkemeler eski kiracının hakkı için hakkaniyet indirimi uyguluyor. Vatandaş 6 bin TL kira ödüyor ve bölge ortalaması 14 bin TL ise kira bedeli 10 bin TL olarak belirleniyor. Kiracı eğer ev sahibinden baskı, tehdit, taciz görüyorsa arabulucuya da gidebiliyor dava da açabiliyor. Kira sözleşmesi bitmesi evden çıkmak için mahkeme tarafından geçerli bir sebep olarak görülmüyor. Senesi biten ve süresi uzayan sözleşmeler otomatik olarak yenilenmiş sayılıyor. Yalnızca kiracıların değil ev sahiplerinin hakları da korunuyor. Eğer kirası ödemeyen, konutta esaslı tadilat, yıkım kararı oluyorsa tahliye hakkını kullanabiliyor. Kiracı ev veya ev sahibi ile sorun yaşamadığı halde evi erken boşaltırsa ev sahibi 3 aylık kira talep edebiliyor. Ev sahibi evini hemen kiraya verirse tazminat talep edilemiyor. 1 Eylül tarihinden itibaren başlayacak olan arabulucu sistemiyle ilgili yeni kararlar da merakla araştırılıyor. Ev sahibinin haklı bir sebebi yoksa kontrat süresi dolmadan tahliye edemiyor. Kira ödenmezse ödeme için bir ihbar gönderilerek 30 gün bekleniyor. Bu süre bittikten sonra icra takibi yoluyla tahliye talep edilebiliyor. 1 Eylül tarihinden itibaren dava açmadan önce arabulucuya gidilebilecek. Borçlar Kanunu kapsamında sözleşme uzama süresi en fazla 10 sene olarak kabul ediliyor. Süre sonunda haklı bir gerekçe olmasına gerek olmadan tahliye hakkı doğuyor. Bu sebeple tahliye davası açılmasına gerek kalmıyor. Ancak 3 ay önceden ihtarname gönderilmesi gerekiyor. Bir sorun yaşanmamasına rağmen eğer kiracı evden çıkarsa ev sahibi 3 aylık kirayı talep edebiliyor. Bu tutar için 3 aylık süreçte yeni kiracı bulmaması gerekiyor. 


Eğer ev hemen kiraya verilirse tazminat talep edilemiyor. Yeni yasama dönemi içinde Türk Ceza Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılması bekleniyor. Piyasa ortalamasının üstünde artış yapılırsa ev sahibine para cezası ve bir seneden üç seneye kadar hapis cezası uygulanması bekleniyor. Kiracıya zorbalık yapan ve haksız kazanç elde eden ev sahibine mahkeme yoluyla tutuklama da gelebilir. Ev başkasına satılması halinde kiracının evi boşaltması için 6 ay süre veriliyor. Yeni mal sahibi kiracıya ihtar göndererek 1 ay içinde evin boşaltılmasını talep edebiliyor. Satın alınan tarihten sonra kiracı 6 ay daha evde oturmaya devam edebiliyor. Süre sonunda ev boşaltılmazsa arabulucuya gidilebiliyor. Depozito bedelleri ise 3 aylık kiradan fazla olamıyor. Bu tutar bir banka hesabına yatırılır ve ev sahibi onayı olmadan çekilemez. Aynı zamanda şerh düşülmesi ve paranın vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması gerekiyor. Kiracı mülkü boşaltırsa depozito bedelini tam alması için borcunun olmaması ve ev içinde bir hasar meydana gelmemesi gerekiyor. Kiracılar iş yeri sözleşmelerine uygun olarak ve bina sakinlerine saygılı şekilde iş yerini kullanması gerekiyor. Eğer aykırı davranışlar yaşanırsa en az 30 gün süre verilerek tahliye edilmesi talep edilebiliyor. Kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımları, kat mülkiyeti sebebiyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar, aidatla ilgili davalar arabulucu süreçlerine bağlı olacak. Arabulucu sürecini davacı taraf başlatacak. Eğer ev sahibi tahliye davası açmak istiyorsa ilk olarak arabulucuya gidecek. Başvuru yaparken ve iki saate kadar olan görüşmelerden ücret alınmayacak. Süresini aşan görüşmeler için asgari ücret tarifesine göre hesaplama yapılacak ve iki taraf eşit şekilde ödeme yapacak. 

Yaşam Haberleri