Kediniz sürekli sizi ısırıyorsa aman dikkat! Nedeni aslında bu olabilir

Kedilerde sert ve aynı zamanda saldırgan davranışlar, tırmalama ve ısırma nasıl azaltılır, asla yapmamanız gerekenler ve ek öneriler haberimizde..

Tahmin edebileceğiniz gibi tüm yavru kediler tırmalamayı ve ısırmayı sever. Oyunlar, kedinizin fiziksel koordinasyonunu ve problem çözme becerilerini geliştirmek için çok faydalı aktivitelerdir. Aynı zamanda yaşadığınız evlerin sahipleriyle sosyal bağlar kurmanıza da yardımcı olur. Tüm kediler oyuncu ve saldırgan gibi davranır, bu nedenle özellikle yavru kedilerin bazı zamanlarda bu tür hareketleri abartması son derece normaldir.

Kediler eğlenmek adına birbirlerini ısırabilir, tekmeleyebilir, kovalayabilir ve pençeleyebilir. Bu oyunlar oynanırken insanlar yanlış anlayabilir. Kediler yalnız oyun oynamaya ve sosyalleşmeye eğilimlidirler. Oyuncaklarla, buruşuk kağıtlarla ve kutularla yalnız oynamayı çok severler. Sosyalleşmek için diğer kedileri, insanları veya diğer hayvanları tercih edebilirler. Maalesef insanlarla oynamak çeşitli sorunlara neden olabilir. Kediler arasındaki tuhaflıklar insanlarda küçük yaralanmalara neden olabilir. Kedi tırmalamaları ve ısırıkları bazen ağrılıdır ve etkilenen bölgede enfeksiyona yol açabilir.


"Kedilerin sert ve saldırgan davranışlarının nedenleri"

Kediler duruma göre insanlara karşı saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu davranış, utangaç bir kedinin ani ses değişikliğine tepki olarak görülebilir. 1 yaşın altında bir kediniz varsa, onunla oynarken doğal olarak şiddet içeren davranışlar sergilemesi normaldir.

Ancak kedinizin davranışının gerçek nedeninin oyun mu yoksa saldırganlık mı olduğunu anlamak zor olabilir. Bu farkı yalnızca kedinizin vücut dilini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Kediniz sakin görünüyorsa ve tıslamıyor veya dişlerini göstermiyorsa, bu sadece bir oyun davranışı olabilir.

Eğer kedinizin oynamaktan ziyade saldırma niyetiyle yaklaştığını düşünüyorsanız mutlaka kedi psikolojisine aşina bir veterinerden yardım isteyin.

Tırmalama ve ısırıkları nasıl azaltabilirim?


Onlara farklı oyuncaklar alın ve hangisini en çok sevdiklerini görün. Genellikle top veya plastik küçük oyuncakları tercih ederler. Ayrıca genellikle yakalayabilecekleri gösterişli şeyleri tercih ederler. Örneğin, bir iplik yumağı veya renkli ip gibi çekilebilen veya takip edilebilen hareketli bir şey. Ayrıca onlara karton çanta veya boş bir kutu gibi kendi başlarına keşfedebilecekleri bir şeyler de verebilirsiniz.

Kedinizin en aktif olduğu anları izleyin ve günde en az iki kez kedinizle oynamaya çalışın. Oyun sırasında doğrudan ısırma veya tırmalamaya yol açabilecek hareketlerden kaçının. En sevdiğiniz oyuncakla yakalamaca oynamak gibi fazla yaklaşmayan oyunları da seçebilirsiniz.

Evde dolaşırken bir yere saklanma ya da ayak bileklerinizin üzerine atlama eğilimi gösteriyorsa, yanınızda küçük bir oyuncak taşıyın ve önünüzde yürüyüp oyuncağı onun önüne atın, lütfen dikkatinizi başka yöne çekin. Bu sayede o da sizin gibi oyuncağın üzerine atlayabilir.

İkinci bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız mevcut kedinizden daha genç ve oyuncu olanını seçin.

Fırsatınız varsa lütfen evinizin dışında kedinizin doğal yollarla böcek yakalayabileceği ortam yaratın. Oyun sırasında ısırma veya tırmalama şiddetlenirse lütfen oyunu durdurun ve oddan hemen çıkın. Kedinizi alıp başka yere kapatırsanız daha da agresifleşecektir.


Asla yapmamanız gereken şeyler!

Kedinizin el ve ayak gibi hassas yerleriyle oynamasına izin vermeyin. Yavruyken eğlenceli olabilir ama büyüdükçe acı verici hale gelir. El kuklası, eldiven şeklinde doğrudan el kullanımını gerektiren oyuncaklarla oynamamaya dikkat edin. Bir süre sonrasında oyuncağı mı yoksa elinizi mi ısırdığını bilemeyecek ve incineceklerdir.

Hafif de olsa sert davranışları nedeniyle kedinizi fiziksel olarak cezalandırmayın. Vurmanızı bir ceza olarak değil, kendi sert oyununa tepki olarak algılayabilir ve daha da sert davranmaya çalışabilir. Ya da tam tersi, kedinize vurmanız onu korkutabilir ve zihinsel olarak daha da kötüleştirerek onu daha içe dönük, hatta daha saldırgan hale getirebilir.

Lütfen kediden kaçmayın veya onu ayaklarınızla durdurmayın. Bu onun hareketlerinin yoğunluğunu artırabilir ve daha agresif davranmasına neden olabilir.

Ek öneriler..

Kediniz sürekli sizinle oynamaya çalışıyorsa, onu tüm enerjisini oyuncaklara harcamaya zorlamayı deneyin. Agresif davranışları önlemek adına sprey şişesinden su püskürtebilirsiniz. Bu şişeyi her zaman yanınızda taşıyın, böylece kediniz size karşı agresif davranırsa su püskürtebilirsiniz. Şu anda bir şişeniz yoksa ellerinizi çırpmak ve yüksek ses çıkarmak faydalı olacaktır.

Kediniz sakinleştikten sonra önüne bir oyuncak koymayı ve enerjisini oyuncağa yönlendirmeyi deneyin. Bu gibi durumlarda, oyuncak olarak kullanmak üzere bir miktar buruşuk kağıdın hazır bulundurulması faydalı olacaktır.

Yaşam Haberleri