İstanbul'da felaket alarmı verildi! Uyarı tabelaları yerleştirildi

İstanbul için kırmızı alarm verildi! Uyarılar peş peşe geliyor! Tüm detaylar haberimizde.

İstanbullu vatandaşın bu yazı çok zor geçecek! Acil durum tabelaları asıldı: Durum çok ciddi! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL İÇİN ACİL DURUM

Trakya'dan İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Kırklareli Vize içesi sınırlarında yer alan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarında su oranı yüzde 5 oranına kadar düştü. İSKİ resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan verilere göre Kazandere yüzde 5.14, Pabuçdere yüzde 3.91, Istrancalar yüzde 33.28 oranında dolu. Pabuçdere ve Kazandere barajlarının önemli kısımları kurudu. Kazandere barajının kuruyan kısımlarında otlar büyümeye başladı. Baraj kuruyan otlarla kaplanırken hayvanlar otlatılmaya başlandı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer barajlardaki su oranlarıyla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Yaşanan iklim değişiklikleri, küresel ısınma, yağışların az olması, mevsim kaymaları, hepsi bölgeleri etkiledi. Bu iklim değişikleriyle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bu bölgede büyük barajlar var, İstanbul'u besleyen 10 barajdan 2 tanesi burada. Kazandere ve Pabuçdere barajları son 10 senenin gördüğü en düşük seviyeye ulaştı. İstanbul'un 10 tane barajına bakıldığı zaman yüzde 60-65'lerin altında olmamış sadece 2014 senesinde ciddi bir düşüş yaşamış. Sonraki 10 sene boyunca yüzde 44-49 oranına düşmemiş. Artık şunu bilmemiz gerekiyor ki Akdeniz iklimi olan ülkemizde bu bölgelerdeki yağışlarda önemli düşüşler oldu. İklim değişikliğinin en önemli sebep ve sonuçlarından bir günlük hayata su kullanma biçimimizi değiştirmemiz gerektiğindir. 


Bu dönüşümü kişisel olarak da toplumsal olarak da yapmak zorundayız. Tüm ülke olarak politika geliştiricilerin yapması gerekenler var. Bu konuda kurumların yapması gerekenler var. Kişisel olarak suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Günlük aktivitelerde su tüketimini en az seviyeye indirmemiz gerekiyor. Sanayide, tarımda kullanılan suları verimli şekilde kullanmalıyız. Kurum ve devletin bu bölgede yapması gerekenler var. Su yönetimi önemli bir konu. Ülkemiz için de aciliyeti olan bir konu haline gelmiştir. Bu günden tez planlı şekilde bölgedeki su yönetimi, suyun tüketimi gibi konularda yaşamsal döngüye girilmesi ve başlatılması gerekiyor.' Barajların yer aldığı bölgede ikamet eden Hüseyin Duran da yeşillik haline gelen barajlarla ilgili şu sözleri söyledi; 'Su seviyesi bitti. Buralar eskiden yüzde 95 oranlarında doluydu. Bu sene olan kuraklık yoktu. Gördüğümüz su seviyesi yüzde 1, belki yüzde 2. Buradan İstanbul'a su gidiyor. Önceki senelerde bu derelerde balık tutardık. Binlerce balık vardı. Burada yüzerdik. Ama şimdi su yok. Çorak arazi, koyunlarım burada otluyor, eskiden buraya gelemezlerdi, su dolu olurdu.' İstanbul su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranları yüzde 43.81 oranında. 2 Temmuz tarihinde Ömerli barajı yüzde 75.26, Darlık barajı yüzde 59.55, Elmalı barajı yüzde 36.07, Terkos barajı yüzde 34.98, Alibey barajı yüzde 24.45, Büyükçekmece yüzde 27.07, Sazlıdere barajı yüzde 28.45, Istrancala barajı yüzde 33.28, Kazandere barajı yüzde 5.14, Pabuçdere barajı yüzde 3.91 oranında dolu. 

Yaşam Haberleri