Hem ev sahipleri hem de kiracıları kapsıyor! Yeni dönem başlıyor: Artık zorunlu olacak

Son dönemlerde kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlar giderek büyüyor. Peki arabuluculuk sistemi nasıl işleyecek? Tüm detaylar haberimizde.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira artışları yüzünden problemler artarak devam ediyor. Yeni arabuluculuk sistemi geliyor! Peki nasıl işleyecek? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ARABULUCULUK SİSTEMİ GELDİ

Son dönemlerde ev sahipleri fahiş şekilde kira fiyatlarını artırmak istediği için kiracılarla problem yaşanıyor. Kiracılar ve ev sahiplerinin mahkemeye gitmeden arabuluculuk sistemi ile problemlerini halletmesi gerekecek. Eğer arabuluculuk sistemiyle halledilmezse mahkeme yolu açılacak. Bir senedir yüzde 25 olarak uygulanan kira artış sınırlaması bir sene daha uzatıldı. Ev sahipleri yüzde 25 oranından fazla kira artışı yapamayacak. Kiracı ve ev sahipleri arabuluculuk ile ilgili birçok soruyu araştırıyor. Eğer kiracının sözleşmesi bir sene de olsa iki sene de olsa kirayı düzenli olarak ödüyorsanız ev sahibi sizi 10 sene öncesinde tahliye edemez. Yalnızca beş sene sonrasında rayiç bedel üstünden kira güncellemesi yapılabilir. Arabulucuya kiracı da ev sahibi de başvuru yapabilecek. Kira bedelinin tespiti için, kira uyarlama davası, kiracı ve kiralayan arasındaki alacak tazminat talepleri ile ilgili kiracı da ev sahibi de arabuluculuk başvuru yapabilir. Arabulucu başvuruları 1 Eylül tarihinden itibaren başlayacak ve adliye bürolarında ücretsiz olacak. Arabulucu görüşmeleri kiracı, ev sahibi, kat maliki, yönetici katılacak. Ortaklığın giderilmesi davalarında hissedar, temsilci avukat veya vasi de olabilecek. Görüşmelere eğer taraflardan biri katılmazsa uzlaşmazlık tutanağı katılan kişiyle düzenlenecek. 


Dava açılması durumunda katılmayan kişi haklı ya da haksız olsun arabulucu ücreti ve yargılama giderlerinin hepsini karşılamak zorunda kalacak. Gayrimenkullerde kira tespiti, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve ev sahibi kira sözleşmesinden kaynaklı arabulucuyla görüşmek zorunda olacak. Taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması ortaklığın giderilmesi konularıyla ilgili de arabulucuya gidilebilecek. Arabulucuya başvurma ücretsiz olacak ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen arabuluculuk ücret tarifesine göre iki taraf yarı yarıya ödeme yapacak. Arabuluculuk görüşmelerinde iki saate kadar görüşmeler ücretsiz olacak. Kiralık evlerde aylık ödeme tutarı senede bir kez artırılır. Yüzde 25 zam dışında kira artışı yapılamayacak. Bu oran üstünde tehdit ya da baskıyla artış yapılması istenirse mahkeme açılabilir, dava öncesinde arabulucuyla görüşme yapılabilecek. Eğer ev sahibi evde kendisi oturacaksa kiracıyı çıkarabilir. Karşılıklı uzlaşma sağlanmazsa Sulh Hukuk Mahkemelerine giderek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir. 1 Eylül tarihinden itibaren mahkemeden önce kiracı ve ev sahibi konuları arabulucuya taşınabilecek. Arabulucu ihtiyaçları tespit edip ev sahibi lehine de karar verebilir. Oğlu ya da kızı oturacak bahanesiyle tahliye etmek isteyen ev sahibi evini 3 sene başka kimseye kiraya veremez. Eğer kiraya verdiği tespit edilirse tazminat vermek zorundadır. 

Yaşam Haberleri