Deprem paniği tekrar hortladı! 7.2 büyüklüğünde deprem geliyor... O ilde 6 fay birden var

Deprem uzmanı uyarılarıyla Türkiye deprem gerçeğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, depremlerin önceden tahmin edilebilmesi için çalışmalar yapılırken, DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 7.2 şiddetinde deprem beklendiğini açıkladı. İşte detaylar...

Uzmanların yaptığı son açıklamalara göre, Türkiye'nin depremlerle ilgili acı tecrübelerinden ders çıkarma çabaları devam ederken, yeni bir uyarı daha yapıldı. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar büyük bir ilgiyle deprem haberlerini takip ediyor. Özellikle İstanbul'da yaşanabilecek büyük bir depremle ilgili endişeler artarken, uzmanlar da peş peşe uyarılar yapıyor.

TUZGÖLÜ FAY ZONUNA DİKKAT ÇEKTİ


Deprem çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Süleyman Pampal, kabuk deformasyonlarının izlenmesiyle depremlerin önceden tahmin edilebileceğini belirtti. Japonların bu konuda çok ileride olduklarını ifade eden Pampal, depremlerin oluşum süreçlerindeki belirtileri izleyerek tahminlerin yapılabileceğini söyledi. Ancak bugüne kadar böyle bir başarılı tahminin yapılmadığını da vurguladı.

Çin'de yaşanan Haicheng depremini örnek göstererek açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. Pampal, depremlerin önceden tahmin edilmesiyle birçok canın kurtulabileceğini vurguladı. Bu konuda yapılan çalışmaların, fay zonlarındaki gerilme artışları, deformasyon hızı ve anomalilerin belirlenmesiyle depremlerin geleceği konusunda ipuçları verebileceğini ifade etti.

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuzgölü Fay Zonu hakkında önemli bilgiler verdi. Bu fay zonunun 200 kilometreye varan bir uzunluğa sahip olduğunu ve 6 bağımsız fay segmentine sahip olduğunu belirten Sözbilir, içlerinde yer alan Acıpınar segmentinin 7.2 şiddetinde deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu açıkladı.

Yaşam Haberleri