Bunu öğrendikten sonra deterjana para vermeyeceksiniz! Ev yapımı doğal deterjan evinizi pırıl pırıl yapacak

Çağdaş bilim ve tıbbın tartışmasız adı Prof. Canan Karatay, “Deterjan kullanmayın, atın” derken özel hayatında da çamaşır yıkamayı tanıtıyor ve bazı önemli önerilerde bulunuyor. İşte Canan Karatay'ın çamaşır yıkama rutini...

Sağlıklı beslenme ve kalp sağlığı ile her zaman ilgilenen dahiliye profesörü Canan Karatay, şimdi de çamaşırların nasıl yıkanacağını anlatıyor. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Karatay, “Deterjanları tarihe karıştıralım. Çamaşırları kabartma tozu ile temizleyin. Bulaşıklarınızı çamaşır makinesinde değil normal sabunla yıkayın. Evin etrafındaki temizleyiciler sadece çarşaflarınıza değil, aslında havanıza da karışmakta. Nefes aldığımızda vücudumuz bu toksinleri almasın diye burnumuzu tıkıyor." ifadelerini kullandı.

ESKİ MISIR'DAN MODERN ZAMANA


Deterjanlardan bahseden Karatay, "Biz evde sünger kullanmıyor, genellikle bez kullanmayı tercih ediyoruz. Bezleri sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerinde yaşayan mikroplar çok sıcak suyla teması halinde ölür. Ne bakteri ne de virüsler sıcak suya dayanamaz. İlk olarak kimyager olarak tanınan Nicolas Leblanc, sodyum karbonatı üretti. 846'da iki New Yorklu fırıncı, karbon dioksit ve kabartma tozu kombinasyonu ile kabartma tozu yapan bir fabrika kurdu. Aslında, bu madde 1800'lerde Romalı bir kaptan tarafından balıkların taze kalması için kullanılmış ve saleratus olarak adlandırılmıştır." dedi.

Canan Karatay, konuyla ilgili konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"MUTFAKTAKİ KAHRAMAN: SODYUM BİKARBONAT"

"Hemen hemen her evin mutfağında bulunan sodyum bikarbonat, genellikle kekleri yapımında kullanılır. Bununla birlikte, birçok faydası da göz ardı edilmiştir. Bilindiği üzere sağlık ve güzellik açısından pek çok faydası bulunan sodyum bikarbonat, antasit işlevi sayesinde alkali etki yaratır. Bir antiseptik olan sodyum bikarbonat da peeling için de kullanılabilir.

Temizleyici olarak kullanılan sodyum bikarbonat, diş beyazlatıcı ve doğal deodorant şeklinde de tercih edilir. Bu alanlarda düzenli kullanımı vücut fonksiyonlarını iyileştirir. Su ile karıştırılarak kullanılabilirsiniz.

Sodyum bikarbonatın birçok uygulaması vardır. Kullanım alanları şu şekilde sıralanır:

Pişirme işleminde kabartma tozu şeklinde kullanılır. Hamurda mayalama maddesi olarak kullanılır. Çoğu ekmek ve hamur işlerinde bulunur.

Hamam böceklerinin ilaçlanması sırasında tercih edilir. Mantar büyümesini kontrol edebilmek adına kullanılabilir.

Yüzme havuzundaki pH'ı ve spa'nın alkalinitesini arttırır. Bu şekilde havuza girebilirsiniz. Ancak yüksek pH'lı durumlarda kullanılmaz.

Yılan şeklinde olan havai fişeklerin ana maddesi olan sodyum bikarbonat tutuştuğunda siyah kül üretir.

Sterilizasyon işlevi çok güçlüdür. Bu nedenle antiseptik olarak kullanılabilir.

Yağ ve elektrik yangınların söndürülmesi için kullanılabilir.

Laboratuvarda asitleri nötralize etmek adına kullanılabilir.

Mide yanması ve hazımsızlık tedavisinde su ile karıştırılarak kullanılır.

Enjeksiyondan kaynaklanan ağrıyı gidermek için lokal anestezide kullanılır.

Alüminyum panellerin temizlenmesinde ve paslanmanın önlenmesinde etkilidir.

Diş macunları içerisinde plak kaldırmak ve beyazlatmak için kullanılabilir.

Orta mesafe koşucuları için ek destek sağlayabilir. Ancak doz aşımı risklidir.

Yaşam Haberleri