Araç sahipleri dikkat! Muayene ücretlerinde bomba gelişme

Araç muayene ettirecekseniz dikkat! Ücretlere şok zam! Detaylar haberimizde.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayene ücretlerinin artırılmasına karşı çıktı. Palandöken, %58,46'lık artışın kabul edilir olmayacağını dile getirdi. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ ARTTIRILACAK

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yeni senede araç muayene ücretlerindeki artışın tekrardan değerleme oranının altında tutulmasını ve %58,46'lık artışın kabul edilir bir şey olmadığını dile getirdi. Palandöken, esnafı enflasyondan korumak istiyor. Palandöken şu ifadeleri kullandı: "2024 senesi tekrardan değerlemesi nedeniyle araç muayene ücretlerinin %58,46 oranında artması kabul edilir bir durum değil. Hususi araçlar için en az iki senede bir, ticari araçlar için ise her sene alınan araç muayene ücretleri, sürücüler için büyük bir yük olup, bakım onarım yapılmadan sadece sorun giderme için yüksek ücretler talep edilmesi haksızlıktır. Hatta senelik araç bakım maliyetleri, sabit maliyetler, aylık sigorta primlerindeki düzenli artışlar, benzin, motorin, LPG gibi akaryakıt fiyatlarının artması, lastik maliyetleri gibi yüksek maliyetler işletmeler üzerinde baskı oluşturuyor. Bu seneki yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle artışın en azından tekrardan değerleme oranının altında olması gerekiyor. Senelik muayeneye tabi olan ticari araçlara özel indirimler yapılmalıdır. 


Artan enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle insanlar ve işletmeler araç muayene ücretlerini ödemekte güçlük çekiyor. Bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla yollardaki kayıtlı araç sayısı 28 milyonu aştı. Bunların yaklaşık 10 milyonu ticari araç. Ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs vb. araçların ilk seneden itibaren başlamak üzere her sene muayene edilmesi gerekmektedir. 2023 senesinde muayene ücreti otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 1.554 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel araçlar, ATV, römork ve yarı römorklarda 1.149,60 TL, traktör, motosiklet ve mopedlerde ise 1.149,60 TL olacak. Araç muayene ücretini kredi kartı veya banka kartı ile ödemeniz halinde ayrı bir ücret tahsil edilecektir. Öte yandan araç muayene süresini geçen araçlara her ay %5 faiz uygulanacaktır."

Yaşam Haberleri