45 yaş ve üzeri vatandaşlara duyuruldu! 81 ildeki herkes etkilenecek

Türkiye’nin en çok takip edilen gündemlerinden biri olan erken emeklilikte yeni bir detay daha ortaya çıktı! Eğer söz konusu yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilirse, ev hanımlarına emeklilik imkanı doğacak! İşte Torba Yasa ve Meclis'te görüşülecek olan erken emeklilik detayları...

Emeklilikte yaşa takılanların geçtiğimiz yıl emekli olmasıyla birlikte erken emeklilik söylemleri de güçlendi. 10-15 yıldır sigortalı olan vatandaşlar, erken emeklik yollarını aramaya başladı. Bu noktada da her yıl konuşulan Torba Yasa bir kez daha gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldüğü aktarılan Torba Yasa’nın detayları ise bir kez daha merak edildi. Peki, eğer Torba Yasa gelirse erken emeklilik mümkün olacak mı? Ev hanımlarının emekliliğinde neler değişecek? Torba Yasa detayları neler ve Meclis’te ne zaman konuşulacak? İşte merak edilip araştırılan tüm detaylar… 

Meclis’te görüşülmesi beklenen Torba Yasa ile birlikte kısmı emeklilik seçenekleri de gündeme gelmeye başladı. 10 ya da 12.5 yıllık sigortalılık süresi olanlara erken emeklilik kapılarının aralanabileceği öğrenilirken, Meclis’teki görüşmeler merakla araştırılıyor. Bu kapsamda kısmi emeklilik, kademeli emeklilik, ev hanımlarına emeklilik ve Bağ-kur’lulara prim indirimi de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte tüm detaylar… 

Kısmi emeklilik seçeneği Meclis’e taşındı! 


10 veya 12,5 yıl sigortalılık süresi olanlar için kısmi emeklilik seçeneği Torba Yasa kapsamında Meclis'te görüşülecek konular arasında yer alıyor. Torba Yasa ile birlikte gündeme gelen bu seçenek, erken emeklilik hayali kuranlar için yeni bir umut ışığı olabilir. Ancak Meclis görüşmeleri henüz başlamadığından net bir tarih ve kesin kısmi emeklilik olup olmayacağı bilinmiyor. 

Kademeli emeklilik ve prim indirimi yapılabilir! 

Prim indirimi ve kademeli emeklilik seçenekleri, erken emeklilik düşünenler için daha az prim ödemesi imkanı sunulabilecek. Bu kapsamda 45 yaştan 48 yaşa kadar olan emekli adayları için fırsat ortaya çıkmış oluyor. Yani vatandaşlar şartları karşılaması durumunda 45 yaş itibarıyla kademli bir şekilde emekli olarak hem prim indiriminden hem de erken emeklilikten faydalanmış oluyor. 

BAĞ-KUR’lulara prim indirme gelebilir! 

Esnek emeklilik modelleri arasında BAĞ-KUR'lular için prim indirimi de gündeme geliyor. Diğer sigortalara kıyasla daha yüksek tutarlı primi olan Bağ-kur’da prim indirimi yapılabilir. EYT’yi kaçırdım diye üzülen BAĞ-KUR'lular için bir umut ışığı olan yeni düzenlemede 7200 günü dolduran tüm sigortalılara emeklilik hakkı verilmesi konuşuluyor. Bu, milyonlarca Bağ-Kurlu için sevindirici bir haber olarak ortaya çıkıyor.


Ev hanımlarına emeklilik imkanı sunulacak mı? 

Belki de yıllardır en çok konuşulan konulardan biri olan ev hanımlarına emeklilik de Meclis’te görüşülecek konular arasında yer aldı. Ev hanımları, istekleri doğrultusunda emeklilik hakkına sahip olabilecekler. Bu düzenlemeye göre, ev hanımlarının primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Düzenlemeler Meclis’te görüşülecek! 

Henüz TBMM’de görüşülmeyen ancak kısa süre içinde konuşulması beklenen Torba Yasa’ya dair tüm gelişmeler merakla takip ediliyor. TBMM’de henüz görüşülmemiş olan kısmi emeklilik seçeneği de gündemde bulunuyor. Bu seçenek Meclis’te görüşülür ve geçerse, 10 ya da 12,5 yıl sigortalılık süresine sahip kişiler erken emekli olabilecek. Böylelikle de erkenden emekli maaşı alabilecekler. 

Yaşam Haberleri