Tuvalette 5 dakikadan fazla kalanlara kötü haber! Neye sebep olduğunu ilk kez duyacaksınız

Tuvalete sakın telefonla girmeyin! Tuvalette oyalandığınız her dakika o hastalığa davetiye çıkarıyor! İşte detaylar...

Günümüzde, hızlı yaşam temposu nedeniyle tuvalet ziyaretleri sıklıkla aceleye gelir, ancak uzun süreli oturmak sağlığınız üzerinde önemli etkilere neden olabilir. Genel Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay'a göre, bu alışkanlık bazı ciddi anal bölge hastalıklarının habercisi olabilir.

Hemoroid, sıklıkla makattan kan gelmesiyle kendini gösteren bir hastalık olarak bilinir ve insanların utanma veya sıkılma nedeniyle şikayetlerini paylaşmamaları sonucunda ilerleyebilir. Hemoroid, özellikle kabızlık sorunu yaşayan, masa başında uzun süre oturan ve tuvalette uzun zaman geçiren kişilerde daha yaygın görülür. Ne yazık ki, hastaların bu durum nedeniyle doktora başvurması genellikle hastalığın ilerlemesinden sonra olur. Hemoroid ilerlediğinde ağrı, şişlik, kanama, kansızlık ve halsizlik gibi ciddi sorunlara yol açabilir.


Buna ek olarak, anal fissür veya "makat çatlağı" da benzer nedenlerle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Her iki hastalık erken teşhis edilirse, basit ilaç tedavileri ve diyet alışkanlıklarının düzeltilmesi ile kolayca tedavi edilebilir.

Uzun süreli tuvalet alışkanlıkları, özellikle kabızlık sorunu olan kişiler için hemoroid oluşumunu kolaylaştırır. Tuvalette uzun süre vakit geçirmek, gazete, dergi veya şimdi günümüzde telefon ve tabletlerle daha da artan bir alışkanlık haline gelmiştir.

Eğer aile geçmişinizde kanser öyküsü varsa, 50 yaşın üzerindeyseniz, tuvalet alışkanlıklarınızda yeni değişiklikler fark ediyorsanız veya kilo kaybınız oluyorsa, dışkıda kanama gibi şikayetleriniz ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve mutlaka doktora başvurmanız gerekebilir.

Dışkıda kan görmek ciddiye alınmalı ve gecikmeden bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis, daha ileri tedavilere ihtiyaç duyulmadan sorunların üstesinden gelmeyi sağlayabilir. Doktorunuz muayene ve gerekirse görüntüleme tetkikleri sonrasında size en uygun tedavi seçeneğini sunacaktır.

Sağlık Haberleri