Milyonlarca kişide bu hastalık var ama haberi yok! Basit bir testle öğreniliyor: Çocuklara kadar düştü

Milyonlarca vatandaş bu hastalıkla savaşırken 14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde açıklamalar yapıldı. Diyabet hastalığına dikkat çekerek uyarılar yapıldı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Hünkar Ağgül, ülkemizde 3 milyon kişinin diyabet hastası olduğuna ve belirtilere karşı bilinçli olmak adına açıklamalarda bulundu. Çok su içme, idrara sık çıkma, çok yemek yeme olduğunda uyanık olunması gerekiyor.


35 yaş ve üzeri herkeste 3 yılda bir glikoza bakılmalı ve daha düşük yaşlarda ise obeze beraber kronik rahatsızlıklar için tedbirli olunması gerektiğine vurgu yapıldı. Ağgül, diyabet tip1 ve tip2 olarak ikiye bölündüğünde yaşam tarzının farklılaşmasıyla diyabet sorunu olan kişilerin sağlıklı olan vatandaşlara göre farklı yaşam tarzı olduğunu belirtti. Çocuklar da ise bu rahatsızlık semptomlar çıktığı zaman ailelerin uyanık olması gerekirken Tip2 diyabette ise önlem alınabilmektedir. Vatandaşların kalori alımı günlük bin kalori ile kısıtlama yapılırken posalı yiyeceklerden uzak durması öneriliyor. Tip1 diyabetinde ise vücudun hiç insülin bulunmayan bir hasta eğer yaşam tarzı farklılığında norma sağlıklı bireylerin yaşam sürmesi bekleniyor.

Bu hastalığa sahip olan bireyler ise dikkat etmediğinde farklı durumlar ile karşılanabilir. Kalp krizi, inme, körlük gibi ciddi semptomlara yol açar. 

Sağlık Haberleri