Mide yanmasına en etkili çözüm! Sebebi bunlarda biri olabilir: Eğer yine geçmediyse...

Mide yanması, göğüste veya üst karın bölgesinde yanma hissi ve ağrıdır. Bu durum yemek borusunda mide asidi biriktiğinde ortaya çıkar. Mide yanması çok yaygın bir sorundur ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Mide yanması, yaygın bir sorundur ancak birçok kişi bunu ciddiye almaz. Ancak uzmanlar mide yanmasının aynı zamanda kalp hastalığının da belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Mide yanmasına ne sebep olur?

Gastroözofageal reflü hastalığı (GORE): GORE, mide asidinin yemek borusu içerisine sık sık geri akması ile karakterize bir hastalık olarak tanımlanır. Mide yanmasının en sık nedenidir.

Hiatal herni: Mide belirli bir kısmının diyaframdan yukarıya doğru kayması durumudur. Bu, mide asidinin yemek borusu içerisine geri dönmesini kolaylaştırır.

Çok fazla yemek: Çok fazla yemek, midenizin çok fazla asit üretmesine neden olabilir ve bu da yemek borunuza geri dönebilir.


Yağlı veya baharatlı yiyecekler: Bu tür yiyecekler mide asidi üretimine ve yemek borusuna reflüye neden olabilir.

Alkol ve kafein alımı: Alkol ve kafein alt yemek borusu sfinkterini gevşetir ve mide asidinin yemek borusu içerisine geri akmasını kolaylaştırır.

Sigara: Sigara içmek alt yemek borusu sfinkterini tahriş eder ve mide asidinin yemek borusunda birikmesini kolaylaştırır.

Obezite: Aşırı kilolu ya da obez olmak mide basıncını artırır ve mide asidinin yemek borusunda birikmesini kolaylaştırır.

Hamilelik: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve uterusun büyümesi, mide asidinin yemek borusu içerisine geri akmasına neden olmaktadır.

Aspirin, ibuprofen ve naproksen adı verilen bazı ilaçların da mide yanmasına sebebiyet verebileceği söylenmektedir.

GİZLİ KALP KRİZİNİN BELİRTİSİ OLABİLİR

Mide ekşimesi aynı zamanda daha ciddi durumların da işareti olabilir:

Kalp krizi: Mide yanması kalp krizinin belirtilerinden olabilir. Göğüs ağrısının yanı sıra nefes darlığı veya terleme gibi ek belirtilerle karşılaşırsanız derhal tıbbi destek almanız gerekmektedir.

Aort anevrizması: Aort vücuttaki en büyük arterdir. Aort anevrizması, aort duvarındaki zayıflama ya da yırtılmadır. Mide yanması aort anevrizmasının belirtilerinden olabilir. Göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı veya nefes darlığı gibi ek belirtilerle karşılaşırsanız derhal tıbbi destek almalısınız.


Yemek borusu kanseri: Bu kanser türü yemek borusunun iç kısmında başlar. Mide yanması yemek borusu kanserinin belirtilerinden olabilir. Yutma güçlüğü ve kilo kaybı dışında ses kısıklığı gibi ek belirtiler ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardıma başvurmak önemlidir.

Mide yanması sorunu yaşıyorsanız bir doktora başvurmanız çok fazla önem taşımaktadır. Doktorunuz mide yanmanızın sebebini teşhis edecek ve uygun tedaviyi önerecektir.

Mide yanmasını nasıl önleyebilirim?

Mide yanmasını önlemek veya azaltmak için neler yapabileceğinizi burada bulabilirsiniz;

Kafein ve alkolden mutlaka kaçının , sigara kullanmayın.

Sağlıklı bir kiloyu koruyun.

Yatmadan 2-3 saat önce hiçbir şey yemeyin.

Yatağın başını kaldırın.

Bolca su tüketin.

Baharatlı ve yağlı besinlerden kaçının.

Mide yanmasına sebep olan ilaçları kullanmayın.

Doktorunuzun önermiş olduğu ilaçları kullanın.

Mide ekşimesi yaygın bir sorundur ve sıklıkla yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Mide yanması sorunu yaşıyorsanız doktora görünmeniz önemlidir.

Sağlık Haberleri