Kaşık kaşık yiyenler bin pişman olacak! Meğer organları iflas ettiriyormuş

Uzun ve sağlıklı yaşam için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı, dengeli beslenme alışkanlıklarını oluşturarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve sağlıklı olarak kilo verebilirsiniz. Sağlıklı öğün genellikle çorbayla başlar. Ancak tüketilen çorba önceden hazırlanmış ise vücudunuza ciddi oranda zarar verebilir. Bu çorbaların başında ise hazır çorbalar gelmektedir.

Sağlığı korumak, bağışıklığı güçlendirebilmek, kilo kontrolü sağlamak adında sağlıklı beslenme şarttır. Bu kapsamda özellikle sağlığınızı koruyabilmek için paketlenmiş ve aynı zamanda işlenmiş gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. 

Paketli olarak hazırlanan gıdaların tüketimi ciddi derecede artmaya başlarken bu besinlerin en başında ise tüm dünyada olduğu şekilde Türkiye'de de satışı yapılan hazır çorbalardır. Çabuk hazırlandığı i.in satın aldığınız hazır çorbanın tadı, evde hazırlanan çorbaya benzemeyebilir. 

Midenizi rahatlatmak, hızlı tokluk hissi yaratabilmek için yemeğinize çorba ile başlamalısınız. Fakat tüketilen çorbalar daha öncesinden hazırlanmışsa vücudunuza zararları oluşabilir. Çok fazla hazır çorba tüketimi vücudunuzu bağımlı duruma getirebilir. Uzmanlar hazır çorba tüketmek yerine evde kendinizin hazırladığı çorbanızı yapmanız gerektiği konusunu sıklıkla vurguluyorlar. Çünkü nadir de olsa hazır çorbalar MSG yani Çin tuzu içermektedir.


Bu tür tuz genel olarak bağımlılık yapar. Bir diğer konu da hazır çorbalar sodyum içerir. Evde çorba hazırlarken tuz miktarı isteğe göre ayarlanabilir. Fakat, hazır çorbalarda bu durum söz konusu değildir. Hazır çorba tüketimi yaparak vücudunuzda sodyum seviyesini artırabilirsiniz. Artan sodyum içeriği de kan basıncını artırmakla kalmaz kalp ritmini de bozabilir. Bundan dolayı da ev yapımı beslenme konusuna mümkün olduğu kadar dikkat etmek gerekmektedir.

Çorba vücudun sıvı alımı açısından da önemli besinlerin başında gelir. Hazır çorba yerine az tuzlu evde yapılan çorbaları tercih etmek sağlık korunma durumuna yardımcı olmaktadır. Bazı yemekler her gün tüketilirken, bazı yemekler de buzdolabında 2-3 gün kadar saklandıktan sonra da tüketilebiliyor. 

Her gün yoğurt, et çorbası, tavuk çorbası yemeğe özen göstermelisiniz. Posalı çorba tüketimi yapmak kalın bağırsak için çok fazla önemlidir. Mercimek ile ezogelin çorbası da lif açısından zengindir. Hazır çorba çeşitleri, her ne kadar pratik ve hızlı bir yemek seçeneği sunsa da sağlık açısından bazı olumsuz yönleri de barındırıyor. İşte hazır çorbaların olası zararlı etkileri: 

Önceden pişirilmiş çorbalar genellikle çok fazla sodyum (tuz) içerir. Çok fazla sodyum tüketmek yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarına neden açabilir.

Uzun raf ömrünü sağlamak adına hazır çorbalar birçok katkı maddesi ve koruyucu madde içerebilir. Bu maddeler de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ya da diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hazır çorba genellikle işlenmiş malzemelerden yapıldığından, taze malzemelerden yapılan çorbalara göre besin değeri daha düşüktür. Bu, özellikle vitamin ile mineral bakımından zayıf oldukları anlamına gelmektedir.

Bazı hazır çorbalar sağlığınıza zararlı olan trans yağlar içerir. Trans yağlar kalp hastalığı riski oluşturabilir ve kolesterol seviyesini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Genellikle kalori açısından yüksek olmasına rağmen protein açısından düşük olan hazır çorbalar, dengesiz beslenmeye ve aynı zamanda da kontrolünde zorluklara neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı hazır çorba tüketimi yaparken dikkatli olunmalı ve mümkünse taze malzemelerle yapılan ev yapımı çorbaları tercih etmek önemlidir.

Sağlık Haberleri