Hava sıcakken bunları yiyen sağlığından olacak! Ayrılmaz ikilinin meğer ayrılması gerekiyormuş!

Sıcak havalar devam ederken uzman isimler insanları uyarmaya devam ediyor. Bu ikisini birlikte sakın tüketmeyin! Tüm detaylar haberimizde.

Rekor sıcaklıklar devam ederken uzmanlar beslenmenin önemini de sık sık vurguluyor. Canan Karatay önerdi! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BU BESİNLERİ BİRLİKTE TÜKETMEYİN

Yaz aylarının sıcağı devam ederken Prof. Dr. Canan Karatay karpuz ve kavunla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Karatay karpuz diyeti falan bilmediğini, karpuz ve kavunun trigliserid denen tehlikeli yağları yükselttiğini ve kanda ürik asit artırdığını söyledi. Karatay açıklamalarında şu sözlere yer verdi; 'Ben genelde hastaların durumuna göre konuşuyorum. Kurtlu elma yiyin diyorum, tarım zehirleriyle yıkanan meyvelere dokunmayın diyorum. Kavun, karpuz sıvı şeker. Eğer şekeriniz varsa, gut hastalığınız varsa bunlar daha çok yükseltiyor ve karaciğeri, göbeği, gırtlağı her yeri yağlandırıyor. En sağlıklı meyve kurtlu elma ve zeytindir.' Üzüm, incir, karpuz, kavun gibi meyveler ürik asitleri en çok yükselten ve şeker dengesini bozan meyveler olarak bilinir.


 Kalp krizinin en büyük sebebi de ürik asit yüksekliğidir. Bu meyvelerin içindeki yüksek fruktoz sebebiyle karaciğer yağlanır. Kalp krizi ve felç nedeninin en büyük sebebi ürik asit yüksek olmasıdır. Ürik asit ve trigliseridin değerlerine baktırılması gerekiyor. Aynı zamanda pekmez, bal, gazlı içecek, alkol de ürik asit değerlerini yükseltiyor. Yaz aylarında özellikle beyaz duta dikkat edilmesi gerekiyor. Koyu renkli meyve, mürdüm eriği öneriliyor. Kavun ve karpuz karaciğeri yağlandırdığı için tüketiminin sınırlı olması gerekiyor. Kafasının bulanık olduğunu, bulanık gördüğünü, yorgun uyandığını söyleyen insanların kavun ve karpuz tüketimini azaltması gerekiyor. Aynı zamanda elmalar da eskisi gibi değil çünkü artık toprağın minerali kalmadı. Mineral olmadığı için meyvelerin de mineralleri öldü. Toprağa yapılan ilaçlamalar da fruktoz arttı ve fruktoz karaciğer düşmanı olarak biliniyor. Ekşi elmaların içinde de hormon ve ilaç olduğu için kurtlu elma tüketilmesi öneriliyor. Canan Karatay meyvelerin çok fazla tüketiminin Türkiye'de karaciğer yağlanmasının en büyük sebebi olduğunu söylüyor. Marmelat yaparken bile kamış tipi şeker tercih edilebileceğini söyleyen Karatay, ekşi olmasının sağlıklı olduğunu gösterdiğini söyledi. Canan Karatay domates çekirdeğinin de çok önemli olduğunu ve çıkarılmaması gerektiğini söyledi. 

Sağlık Haberleri