Gözleri keskin nişancı gibi yapan meyve! Bol bol yiyen gözlükten kurtuluyor

Dengeli beslenmenin kilo kaybı ve kontrolü için önemli olduğunu bilmekteyiz fakat bazı gıdaların vücudumuzun belirli bölümlerinin daha uzun süreli sağlıklı kalmasına faydalı olabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada her gün belirlenen bir meyve tüketimi görme yeteneğinizi geliştirebilir. Araştırmalar, bu meyveyi her gün yiyen yaşlıların göz sağlığının iyileştiğini gösteriyor.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenin en önemli faktörlerinden biri doğru yiyecekleri yediğinizden emin olmaktır. Bu türden ilk çalışma olan bu çalışmanın sonuçları, bu hafta Food & Function bilimsel dergisinde yayınlandı ve üzüm tüketiminin, görme duyusuna faydalarıyla bilinen meyve ve sebzelerde yer alan maküler pigment birikimi üzerindeki etkilerini inceledi.

Araştırmanın yazarı Dr. Jung Eun Kim şunları söyledi:

“Çalışmamız ilk kez üzüm tüketiminin insan göz sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğunu ve özellikle yaşlanan nüfus göz önüne alındığında çok ilginç olduğunu gösteriyor. Günde yalnızca bir buçuk bardak gibi normal miktarlarda tüketildiğinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir."


Yaşlılarda göz hastalıkları ve aynı zamanda görme sorunları daha sık görülse de araştırmacılar, bu hastalıkların ana nedenlerinden birinin, protein ya da yağın kan şekeriyle birleştiğinde oluşabilen zararlı bileşikler olan AGE'ler olduğunu söylüyor. Bu bileşikler, retinanın vasküler bileşenlerine zarar vererek hücresel işlevi bozarak hastalığa katkıda bulunabilir.

Diyetteki antioksidanlar, görsel sağlığın önemli bir ölçüsü olan maküler pigment optik yoğunluğunun (MPOD) iyileştirilmesine yardımcı olabilecek AGE'lerin oluşumunu önleyebilir. Üzüm, C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra, vücudun EFA üretmesini engelleyebilen fenolik bileşikler adı verilen antioksidanlar açısından da yüksektir.

Yeni çalışmada araştırmacılar, bazıları 16 hafta günde bir buçuk bardak üzüm tüketen, bazıları ise plasebo alan 34 katılımcıyla randomize bir insan çalışması gerçekleştirdi. Üzüm yiyenler MPOD'da önemli bir artış gösterirken ayrıca plazma antioksidan kapasitesini ve toplam fenolik içeriği de arttırdı. Ancak plasebo alanlarda ciltlerinde ölçülen zararlı AGE'lerin miktarında önemli bir artış görüldü.

Sağlık Haberleri