Gizlenen gerçek: Lahmacun, pide, böreklerde skandal et skandalları! Domuz, eşek, köpek, kedi... Yediğiniz her lokmaya dikkat!

Skandal kararla birlikte pide, lahmacun ve börek gibi gıdalarda domuz, eşek, köpek, kedi eti kullanımı serbest bırakıldı. İşletmeler ceza almadan farklı etleri karıştırabilecek. Tüketicilerin dikkatli olması gereken yeni bir süreç başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın etli gıda ürünlerine yönelik denetimlerinde çıkan skandal karar, dikkatleri üzerine çekti. Pide, lahmacun, börek gibi gıdaların içerisinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan eti tespit edilmesi durumunda işletmelere ağır cezalar veriliyordu. Ancak şimdi alınan çarpıcı bir kararla bu uygulama değiştirildi. Kamuoyunda büyük tepki toplayan bu kararla birlikte, artık yediğimiz gıdalar konusunda daha dikkatli olmamız gerekiyor. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aldığı o skandal kararın detayları...

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, tüm illere gönderdiği bir yazıyla gündeme geldi. Bu yazıda, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin iç harçlarında kullanılan malzemeler arasında domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan eti ve sakatatının bulunabileceği ifade edildi.

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ETİ DIŞINDA ET İÇERİRSE CEZA UYGULANACAK

996 sayılı kanun kapsamında gıda denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı denetim ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu denetimler sırasında lahmacun, pide, börek gibi ürünlerin üretildiği işletmelerde yapılan kontrollerde, iç harçlarda büyük ve küçükbaş hayvan eti dışında tavuk, domuz, tek tırnaklı hayvanlar, kediler ve köpekler gibi diğer hayvanların etlerinin ve sakatatlarının bulunması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.

ETLİ GIDA ÜRÜNLERİNDEN ALINAN NUMUNELER ANALİZ EDİLEMEYECEK

Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, bu yönergeden sonra yapılan denetimlerde, işletmelerde sadece domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti olup olmadığının kontrol edilebileceğini belirtti.

Bu kararla birlikte, lahmacun, pide, börek gibi ürünleri üretiyorsanız, iç harçlarınıza tavuk, kedi, köpek, sakatat, kelle gibi her türlü eti karıştırma özgürlüğünüz bulunuyor ve ürünlerden alınan numuneler üzerinde analiz yapılamayacak. Artık tükettiğimiz gıdalara daha dikkatli bakmamız gerekmektedir.

Sağlık Haberleri