Eti böyle yemek kansızlığı tamamen bitiriyor! İlaçsız, doğal yolla vücudunuz kana doyacak

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte, uzmanlar aşırı et tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor. Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, özellikle kansızlık problemi olan kişilere et tüketimiyle ilgili önemli önerilerde bulunmuş. Demir eksikliği çekenlerin et tüketimi nasıl olmalı? Etin yanında hangi gıdaların alınması daha faydalı olur? İşte bu konuda bazı bilgiler…

Kurban Bayramı öncesinde, Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, et tüketimi hakkında değerli önerilerde bulundu. Bayramın olmazsa olmazı kavurma ve diğer et yemekleri hakkında yanlış bilinen doğruları düzelten Bıçak, demir eksikliği olanların et tüketimine dair ipuçları verdi. Et, Kurban Bayramı’nda aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Dr. Bıçak, kurban etinin nasıl saklanması ve tüketilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaştı. Kurban kesildikten sonra etin dinlenme süreci ve rigor mortis evresinin önemini vurgulayarak, bu süreçlerin sindirim ve lezzet açısından önem taşıdığını belirtti.


KURBAN BAYRAMI’NDA KÜÇÜKBAŞ ETİ TÜKETİMİNE DİKKAT! 

Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, bayramda et tüketirken porsiyon kontrolünün önemini vurguluyor ve diyor ki: “Küçükbaş hayvan eti, büyükbaşa göre daha yüksek yağ ve kolesterol içerir. Kalp ve damar sağlığına dikkat edenler, doğru pişirme teknikleri ve porsiyon kontrolü ile et tüketmeli.”

SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİYLE KURBAN ETİ 

Sağlıklı pişirme için haşlama yöntemini öneren Bıçak, etin suyunda pişmesinin besin değerlerini koruyacağını ve fazla yağın suda eriyebileceğini belirtiyor. Alternatif olarak ızgara iyi bir seçenek olabilir, ancak etin yanmamasına özen gösterilmeli çünkü yanık et kanserojen bileşikler içerebilir. Mangal yaparken eti dumandan uzak tutarak toksik bileşik oluşumunu engellemek önemli.

KAVURMA NASIL YAPILMALI? 

Bayram sofralarının gözdesi kavurma için Bıçak şunları öneriyor: “Kavurma yaparken fazla yağları ayırın ve hayvansal yağ eklemekten kaçının. Eğer yağ eklemek gerekiyorsa bitkisel yağ kullanın. Kavurma ve diğer et yemeklerini kahvaltıda değil, öğle veya akşam yemeğinde tüketmek sindirimi kolaylaştırır.”


ET TÜKETİMİ VE C VİTAMİNİ ÖNEMİ

Kurban Bayramı’nda et tüketirken, sindirimi kolaylaştıran ve bağırsak sağlığını destekleyen kabak, patlıcan, ıspanak, bamya gibi lif bakımından zengin sebzelerin yanı sıra, demir emilimini artıran C vitamini açısından zengin yeşil yapraklı salatalar, portakal suyu veya diğer C vitamini bakımından zengin meyveler de mutlaka tüketilmelidir. Özellikle kansızlık problemi olan kişiler, et ile birlikte süt ürünleri yerine bu besinleri tercih etmelidir.

KURBAN ETİNİN SAKLANMA YÖNTEMLERİ

Kurban eti, buzdolabında 3-4 gün saklandıktan sonra, eksi 18 santigrat derecede ve küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Etlerin derin dondurucuda 6 aydan 12 aya kadar kalabileceği ve dondurma işleminin hızlı, çözdürme işleminin ise yavaş yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Sağlık Haberleri