Bu 3 besin karaciğer yetmezliği yapıyor! Bedenini seven uzak dursun

Karaciğere vücudumuzda ki önemli organlarımızdan birisidir. Ancak bu 3 besin karaciğer sağlığını tehdit etmektedir. Peki hangi yiyecekler karaciğere zarar verebilir? İşte, karaciğer için tehdit oluşturan bu 3 besin..

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından biri olmakla birlikte birçok önemli görevi yerine getirir. Toksinlerin saflaştırılması, yağların metabolizması, protein üretimi ve vitaminlerin depolanması gibi temel işlevlerin yerine getirilmesini sağlamaktadır. Ancak günlük beslenme alışkanlıklarımızın karaciğer sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bazı yiyeceklerin karaciğerin işlevlerini yerine getirmesi durumunu zorlaştırır ve zamanla da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte karaciğere zarar veren 3 yiyecek..

Karaciğer Sağlığınız İçin Kaçınılması Gereken 3 Yiyecek


1. İşlenmiş Gıdalar

İşlenmiş olarak üretilen gıdalar yüksek oranda doymuş yağ, şeker, tuz içermektedir. Bu bileşenler karaciğerin yağ metabolizmasını engelleyebilir ve yağ birikmesine neden olabilir. Trans yağlar esas olarak karaciğer hücreleri üzerinde iltihaplanmaya neden olur.

Patates cipsi, kraker gibi paketlenmiş atıştırmalıklar, hazır ve fast food yiyecekler, tatlılar ve gazlı içecekler gibi yiyecekler yağlı karaciğer hastalığına (alkolsüz steatohepatit) neden olabilir. Zamanla bu durum siroz ile karaciğer kanseri gibi ciddi durumlara dönüşebilir.

2. Alkol

Alkol, karaciğerin detoksifikasyon yeteneğini zorlamakla kalmaz sürekli alkol tüketimi, karaciğer hücrelerine kalıcı olarak zarar verebilir. Alkol metabolizması sırasında üretilen toksik maddeler karaciğer hücrelerinin iltihaplanmasına ve ölümüne neden olmaktadır.

Aşırı alkol tüketmek, alkole bağlı olarak karaciğer hastalığına yani tıp dilinde alkolik hepatite ve ilerlemiş siroza neden olabilir. Karaciğerin bu hasardan kurtulması zordur, bu da karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

3. Şekerli Yiyecek ve İçecekler

Yüksek şeker tüketimi karaciğerde yağ üretimini artırır. Bu durum da yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir. Fruktoz içeriği olan gıdalar özellikle çok tehlikeli olarak bilinir. Çünkü fruktozun karaciğerde metabolize edildiği tanımlanır ve aşırı tüketimi de yağ birikmesine neden olur.


Bu tür gıdalar insülin direncine ve aynı zamanda da obeziteye neden olabilir. İnsülin direnci ise, karaciğerin yağ depolama yeteneğini artırır ve yağlı karaciğer hastalığının riskinin oluşmasına neden olur.

Karaciğer sağlığını korumak için neler yapılmalı?

Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, sağlıklı yağ ve protein içeren bir diyet uygulayın.

Alkol tüketimini minimumda tutun ve karaciğerinizi koruyun.

Düzenli egzersiz, vücut yağını azaltarak karaciğer sağlığına destek verir.

Su, toksinlerin vücuttan atılma durumuna yardımcı olur ve karaciğer üzerindeki yükü hafifletir.

Kahve karaciğere en faydalı besinlerden biridir. Günlük kahve tüketimi hem karaciğer kanserine hem de karaciğer yağlanmasına faydalı olabilir..

Sağlık Haberleri