Bu işi yapanlara ayda 50 bin TL maaş verilecek! Üstelik yanında ev de cabası!

Son yıllarda teknolojideki ilerlemeler, endüstriyel tarımın yaygınlaşması ve kentleşmedeki eğilimler geleneksel çobanlık mesleğini ciddi biçimde etkilemiştir.

Bir zamanlar köylerde bir aile geleneği olan çobanlık artık genç kuşakların gözünden düştü. Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Eymir köyünde, çoban bulunamamasının yanı sıra bazı vatandaşlar da bazı vaaatlerle dolandırılmaktan şikayetçiler..

Üretimdeki en büyük sorun: Çoban eksikliği

Zara Ziraat Odası'nın başkanı Zeki Şimşek, üretimdeki en büyük sorunlardan birisinin çoban eksikliği olduğunu söyledi. Çoban sıkıntısının artık ciddi bir kriz olduğunu belirten Şimşek, "Bir teklifle karşılaşıyorum ve hemen ardından işlerinden vazgeçiyorlar. Bu durum hayvancılığı yok olmanın eşiğine getirdi. Bu alanda gençleri desteklememiz gerekiyor. Son iki yıldır üretim neredeyse durduğu için insanlar et alamıyor" dedi.

Dolandırıcılık Kurbanı Olan Üreticiler


Depremin ardından Malatya'ya bağlı Zara ilçesindeki Eymir köyüne taşınan Hıdır Öztürk, büyükbaş hayvan yetiştirecek çoban bulmakta yaşadığı zorlukları anlatırken, “Depremden sonra buraya yerleştim ve köylüler bana bir ahır ve ev sağladılar. Ancak hayvanlarını otlatmak isteyen çoban bulmak zordur. Bu yıl 3 kişiyle anlaşıp hesaplarına para yatırdık ama parayı aldıktan hemen sonra bizi bloke edip yüzümüze kapattılar. Bize çoban bulma sözü veren dolandırıcılara bu yıl yaklaşık 20.000 lira kaybettik" şeklinde konuştu.

Eymir köyünün muhtarı Turan Sarı ise, köylülerin artık hayvan besleyemediğini söylerken Bir çoban getirdik, ona yiyecek ve içecek verdik ama bir gün sonra durup gitti. Kendisi yeni evliydi ve altınları getirmek için köylüler olarak bir araya geliyorduk ki çobanın kaçtığını fark ettik. oban bulmak şimdilerde neredeyse imkansız hale geldi” ifadelerini kullandı.

Çoban bulmadaki zorluklar hayvancılık sektöründe ciddi bir krize neden oluyor ve bu durumun çözümüne yönelik gençlerin teşvik edilmesi de gerekmekte olduğu vurgulanıyor. Zeki Şimşek, bakanlığın konuya ilişkin harekete geçmesi gerektiğini söylerken gençlerin tarım ve hayvancılıkta daha aktif rol almasının bu krizin çözümüne yönelik önemli bir adım olacağını aktardı.

Kamu Personel Alımı Haberleri