SGK çalışanların gönlünü kazandı! Düşük primle erken emeklilik yolu açıldı!

Emeklilik hayali kuranlar dikkat! Emekli olmanız için ek düzenlemelerden yararlanabileceksiniz. Emeklilik için gereken sigorta başlangıç tarihi ve ödenen primlerle ilgili yeni kurallar geldi. Detaylar haberimizde...

EYT'den faydalanamayan sigortalılar için yeni bir dönem başlıyor. SGK'nın hayata geçirdiği yeni emeklilik formülü sayesinde prim gün sayısı şartı esnetildi. Yapılan bu düzenleme sayesinde emeklilik hayali kuranlar hedeflerine bir adım daha yaklaşma şansı elde edecek.  

Sigorta başlangıcı1999 sonrası olanlara müjdeli haber geldi.  EYT yasasıyla birlikte artık kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 7000 gün primle emeklilik şansı elde ediyor. Ancak bazı özel durumlarda kişilerin daha erken yaşta ve daha az primle emekli olma imkanı bulunuyor. Detaylar için okumaya devam edin...

Meslek Gruplarına Göre Emeklilik Avantajları

Madenciler, inşaat işçileri ve gazeteciler gibi ağır iş şartları altında çalışanlar için kişilerin emeklilik yaşına daha erken ulaşma imkanı bulunuyor. Bu meslek gruplarında çalışanların sigortalılık sürelerine ek günler ilave edilerek, emeklilik için gereken prim gün sayısına daha çabuk ulaşmaları sağlanıyor. Bu sayede çalışma süresince yıpranma payı dikkate alınarak bu kişilere emeklilik sürecinde özel haklar doğabiliyor.


Kadın Çalışanlar İçin Çocuk Borçlanması İmkanı

Emeklilik sürecinde bazı önemli ek haklar da kadın çalışanlar cephesi için geçerli oluyor. Kadın çalışanlar çocuk borçlanması uygulaması sayesinde, çocukları için sigortalılık sürelerine ek günler eklenebiliyor. Her çocuk için 720 gün olarak eklenen bu süre, kadınların daha erken yaşta emekli olmalarına olanak tanıyor. Böylece hem kadınların çalışma hayatına katılımı teşvik ediliyor hem de aile yaşamıyla iş hayatını dengelemeleri kolaylaşıyor.

Erkekler için ise askerlik süresi, emeklilik yaşını etkileyen önemli bir faktör olarak görülüyor. Sigortalılık başlangıcından önce yapılan askerlik borçlanması sayesinde, sigortalılık başlangıç tarihi geri çekilebiliyor. Böylece emeklilik yaşı düşürülerek daha erken yaşta emekli olma imkanı bulunuyor.

15 Yıl ve 3600 Gün Prim Şartıyla Kısmi Emeklilik

Emeklilik sürecinde bir diğer hak ise kısmi emeklilik olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada belirli şartları taşıyan sigortalılar, kısmi emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Bu şartlardan biri, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 gün prim ödemiş olmak. Ancak 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için bu şartlar, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4.500 gün prim ödeme şeklinde güncellenmiştir.

Gündem Haberleri