Saat 21.00'dan sonra gökyüzüne bakın! Bir görünüp bir kaybolacak

Her yıl meteor yağmuru yaşanıyor! TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin gök olayları kataloğunda 2024 yılında meydana gelecek meteor yağmurları yer alıyor. Yanmasıyla görsel şölen yaratan Perseid meteor yağmuru bu yıl ne zaman gerçekleşiyor. İşte detaylar...

Göksel olaylar ilgililer tarafından her an izlenmektedir. 14 Temmuz'da başlayacak meteor yağmurunun en görkemli anları için bekleyiş başladı. Meteor yağmurunun en yoğun olduğu saatlerde saatte 75 ile 100 arası meteor görülebildiği biliniyor. İşte 2024 meteor yağmurunun tarihi ve daha fazlası için tüm detaylar haberimizde...


YUKARI BAKIN! AY SÖNÜP YOK OLACAK! GERİ SAYIM BAŞLADI

Her yıl, kuyruklu yıldızların geçerken geride bıraktığı parçacıklardan oluşan, bazıları binlerce yıl öncesine dayanan sekiz meteor yağmuru meydana gelir. Bu yıl meteor yağmuru 14 Temmuz'da başlayacak ve 1 Eylül'e kadar sürecek. Ancak özellikle dikkat çeken bir gün vardır: O gece, Ay bile gökyüzünde kaybolacaktır...

Her yıl, kuyruklu yıldızların geçerken geride bıraktığı parçacıklardan oluşan, bazıları binlerce yıl öncesine dayanan sekiz meteor yağmuru meydana gelir. Bu yıl meteor yağmuru 14 Temmuz'da başlayacak ve 1 Eylül'e kadar sürecek. Ancak bir gün var ki özellikle dikkat çekicidir: O gece, Ay bile gökyüzünde kaybolacaktır...

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından hazırlanan Gök Olayları Yıllığı 2024'e göre; Binlerce yıllık kuyruklu yıldızların kalıntılarından oluşan meteor yağmurları, dünya çapında yılda sekiz kez meydana geliyor.

Bunlar Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perse), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) olarak adlandırılıyor.

Göktaşlarının aşırı yüksek hızlarda Dünya atmosferine girip sürtünmeden dolayı yanması sonucu ortaya çıkan en belirgin gök taşı yağmuru, 14 Temmuz'da başlayıp “1 Eylül”e kadar süren Perseid gök taşı yağmurudur.

Perseidlerin en net şekilde ortaya çıkacağı gün 12 ve 13 Ağustos gecesi olacaktır. Perseid meteor yağmuru ile ilgili aşağıdaki bilgiler her yıl TUG uzmanları tarafından hazırlanmaktadır:

Perseid meteor yağmuru: 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından ayrılan küçük kaya ve toz parçacıklarının Perseid meteor yağmuruna neden olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 km çapında olan Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş etrafındaki dönüşünü 133 yılda tamamlıyor. Perseid meteor yağmuru 14 Temmuz'dan 1 Eylül'e kadar gerçekleşecek ve en net şekilde 12 ve 13 Ağustos gecesinde görünecek. Perseidler en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yoğun günlerde saatte 75 ila 100 meteor görülebilmektedir. Bugünde Ay, ilk ay açısında olacak ve gece yarısından önce batacak. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı'nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecek.”

ATEŞ TOPU GİBİ GÖRÜLECEK

Meteorların yer atmosferine dünya atmosferine girme hızının yaklaşık 59 km/s olacağını belirtilen Gök Olayları Yıllığı’nda, “Perseid yağmuru sırasında ‘ateş topları’ denilen gök taşlarını da görmek mümkün. Ateş topları daha büyük bir ışık patlaması şeklinde ve daha uzun süre gözlenebilen, ayrıca parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşan parlak meteorlardır.” ifadeleri yer aldı.

Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek için pek çok meraklı hem fotoğraf çekmek hem de festivali çıplak gözle gözlemlemek amacıyla şehir ışıklarından uzak bölgelerde programlar hazırlıyor.

Gündem Haberleri