Murat Çepni: Motorlu Kuryelerin Sesine Kulak Verilmelidir

İzmir Milletvekili Murat Çepni, pandemi sürecinde motorlu kuryelerin hem iş yükünün hem de sayılarının büyük artış gösterdiğini, şirketlerin zorlaması nedeniyle güvencesiz çalışan, kaza, yaralanma ve ölümle başbaşa olan motokuryelerinin günde 60'a kadar paket taşımak zoruna kaldıklarını, Türkiye'de motorlu kurye sayısının 1 milyona yakın olduğunu fakat 250 binin resmi olduğunu söyledi.

Motorlu kuryelerin yüksek tehlikeli meslek grubuna dahil olması gerektiğini söyleyen İzmir Milletvekili şunları söyledi:

Pandemi sürecinde motorlu kuryelerin hem iş yükü hem de sayıları arttı. Şirketlerin zorlaması ve güvencesiz çalışma koşulları; kazaları, yaralanmaları ve ölümleri hızla artırıyor. Baskılar nedeniyle kuryeler günde 23-30 yerine 50 ila 60 paket taşımak zorunda kalıyorlar. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği, Türkiye çapında 1 milyona yakın kurye olduğunu ancak sadece 250 bin kadarının resmî olduğunu belirtiyor. Pandemide 200'den fazla kurye de maalesef kazalarda hayatını kaybetti. Talepleri şunlar: Mesleki yeterlilik belgesi, sosyal sigortalarının kendi kodlarıyla olması, yüksek tehlikeli meslek grubuna alınmaları, motosiklet ve güvenlik ekipmanları harcamalarından vergi indirimi. En son, en önemli talepleri de insan yerine konulmaları.

Gündem Haberleri